U trendu

Septembarska inflacija u SAD 5,4%, najviša od 1991.

VAŠINGTON – Rast potrošačkih cena u SAD u septembru je blago premašio predviđanja, pošto su poskupljenja hrane i energije neutralisali pad cena polovnih automobila, objavilo je danas američko Ministarstvo rada.

Inflacija je u septembru porasla za 0,4 posto na mesečnom nivou, dostižući 5,4 procenta međugodišnje, što je njen najviši nivo od januara 1991. godine, prenosi CNBC.

Analitičari kompanije Dau DŽons su predviđali mesečni rast inflacije od 0,3 odsto i međugodišnji od 5,3 procenta.

Bazna inflacija, iz koje su isključene volatilne cene hrane i energije, povećana je u spetembru za 0,2 posto u odnosu na prethodni mesec, dok je u poređenju sa septembrom 2020. godine zabeležila rast od 4,0 procenta.

Ovakvom usponu inflacije doprinelo je poskupljenje benzina prošlog meseca od 1,2 procenta u odnosu na avgust, čime je rast cena tog goriva dostigao 42,1 posto u odnosu na isti lanjski mesec. Cena mazuta je skočila za 3,9 odsto, i viša je za 42,6 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Značajan rast su prošlog meseca zabeležile i cene hrane, pri čemu su namirnice za pripremu obroka kod kuće poskupele za 1,2 posto. Cene mesa su samo u septembru porasle za 3,3 procenta, dok su u odnosu na prošlu godinu više za 12,6 posto.

S druge strane, cene polovnih automobila, koje su poslednjih meseci na silaznoj putanji usled pojačnih inflatornih pritisaka, pale su na mesečnom nivou za 0,7 odsto, čime je njihov rast tokom protekli 12 meseci spušten na 24,4 procenta.

Zvaničnici Federalnih rezervi smatraju aktuelni uzlet inflacije „prolaznim“ i pripisuju ga u velikoj meri problemima u lancima snabdevanja i bržem rastu potražnje od ponude, pri čemu očekuju da će jaka potražnja splasnuti u narednim mesecima.

Međutim, to gledište u poslednje vreme nailazi na sve glasnije protivargumente u javnosti.

Međunarodni monetarni fond je upozorio juče da bi FED i druge vodeće centralne banke trebalo da pripreme planove za slučaj da se inflacija pokaže upornijom nego što se pročenjivalo. To u prevodu znači – ranije povećanje kamata nego što je bilo planirano, kako bi se kontrolisao rast cena, navodi CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.