U trendu

Serbia Organika i GIZ organizuju obuke za organsku proizvodnju u Srbiji

 Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje Serbia Organika, uz podršku Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju (GIZ) za razvoj privatnog sektora u Srbiji i Sekretarijata za poljoprivredu grada Beograda, organizovalo je danas obuku iz oblasti organske proizvodnje u Beogradu.  

„Mi kao grad subvencionišemo organsku proizvodnju i dajemo podsticaje preko javnih poziva. Ove godine ih je bilo pet. U saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom vršimo besplatne obuke za ljude koji su zainteresovani za organsku proizvodnju“, rekao je Savo Pavičić iz sekretarijata za poljoprivredu Grada Beograda.

Ove godine obuke će se sprovesti na Poljoprivrednom fakuktetu od 10. do 20. septembra, a praktična nastava će se izvesti na imanju tog fakulteta „Radmilovac“. 

Obuka je namenjena osoblju gradskih opština sa teritorije Beograda, ostalih lokalnih samouprava i Regionalnih razvojnih agencija iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja kako bi se obezbedili prenos znanja i podrška poljoprivrednicima koji žele da se ukljuce u organsku proizvodnju.

Serbia Organika je uz podršku GIZ-a ove godine sprovela dve obuke, u Nišu i Zaječaru i nastaviće ih sa ciljem da što veći deo Srbije bude obuhvaćen.

„Organskja proizvodnja već godinama pretenduje da bude dominantan način proizvodnje u svetu, pa i u Srbiji. Rastu poljoprivredne površine pod organskom proizvodnjom koje iznose oko 23.000 hektara, a raste i broj organskih proizvodjača kojih je od 6.500“, rekla je generalni sekretar nacionalne asocijacije Serbia Organika Ivana Simić. 
      
Površine koje su uključene u organsku proizvodnju su u periodu od deset godina uvećane sa 5.855 hektara na više od  23.000 hektara.

„Naša namera je da se nastavi sa tim poslom iz više razloga, a jedan je da je porastao promet organskim proizvodima. U Nemačkoj je skok prometa organskih proizvoda u 2020. godini bio 25 odsto. Taj trend se nastavio i u prošloj godini, tako da imamo sada promet od 16 milijardi evra“, rekao je vodja poljoprivrednog sektora u GIZ-u Tomislav Knežević.

Od 33 države u koje je Srbija izvezla organske proizvode u 2021. godini, EU tržište je tradicionalno najveći partner za izvoz organskih proizvoda, a samo na nemačko tržište se iz Srbije izveze trećina organskih proizvoda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.