U trendu

Serija novih standarda za „zeleno“ finansiranje projekata

BEOGRAD – Međunarodna organizacija za standardizaciju objavila je seriju standarda za „zeleno“ finansiranje programa, projekata i poduhvata sa ciljem efikasne borbe protiv klimatskih promena, objavila je danas Privredna komora Srbije.

Nova serija standarda ISO 14030 – Vrednovanje performansi u vezi sa životnom sredinom – instrumenti za „zeleno“ zaduživanje, dolazi kao pomoć i podrška ostvarivanju ambicioznih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena.

„Procenjuje se da će biti potrebne stotine milijardi dolara za postizanje ciljeva sa nultom emisijom ugljenika i efektivno ublažavanje klimatskih promena. Zelene finansije, uključujući zelene obveznice i zelene zajmove, jedan su od mogućih načina da se to postigne“, kaže rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost u PKS Dušan Stokić.

Dodaje da nedostatak usklađenih definicija onoga što zaista predstavlja „zeleno“ preti usporavanju njenog rasta i stvaranju prostora za još veću zloupotrebu „zelenog“ (tzv. greenwashing).

Primena ovih standarda mogla bi da pomogne da se u poslovnoj praksi uklone prisutne nedoumice, izbegnu pogrešna tumačenja, nerazumevanje, ali i zloupotrebe termina „zeleno“ kroz greenwashing, što bi, svakako, imalo pozitivan uticaj na investicije, ali i na potrošače i životnu sredinu, ističe Stokić.

Reč je o standardima: ISO 14030 Deo 1: Proces za zelene obveznice, ISO 14030 Deo 2: Proces za zelene pozajmice, ISO 14030 Deo 3: Taksonomija (u završnoj fazi objavljivanja) i ISO 14030,Deo 4: Zahtevi za verifikaciju programa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.