U trendu

Sertifikat „Čisto i sigurno“ za povratak stranih gostiju

BEOGRAD – Udruženje hotelijera i restoratera Srbije (HORES) je uz pomoć Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija počelo realizaciju projekta obuke više od 10.000 turističkih radnika za primenu standarda zaštite od pandemije s ciljem da se privuče veliki broj stranih turista, rekao je danas direkotor HORES-a Georgij Genov.

Krajni cilj je da na kraju ove obuke 300 hotela, 500 ugostiteljskih objekata i veliki broj muzeja, galerija i ostalih turističkih destinacije u Srbiji dobiju sertifikat „Čisto i sigurno“ koji će turistima značiti da na tim mestima imaju potpunu zdravstvenu beuzbednost, rečeno je na konferenciji za novnare organizovanoj povodom početka programa obuke.

Genov je zavalio GIZ-u što je tokom prve faze projekta „Čisto i sigurno“ omogućio da svaka soba u hotelima i svi ugstiteljski objekti u Srbiji mogu da budu za kratko vreme efikasno dezinfikovani.

„Druga faza podrazumeva obuku 10.000 zaposlenih u hotelima, 5.000 vlasnika restorana, muzeja, i drugih mesta gde najviše turista dolazi. Interesovanje je veliko, jer radnici žele najpre da nauče kako da zaštite sebe, ali i goste i smatramo da ćemo do maja meseca realizovati projekat!“, rekao je Genov.

Dodao je da će obuku sprovoditi naši medicinski stručnjaci različitih specijalizacija i da će obuka biti potpuno besplatna.

„Preko 50 odsto hotelskih radnika u Beogradu je vakcinisano. U Novom Sadu i Nišu je taj broj manji i mi moramo da ih motivišemo da podignemo taj nivo. Nadam se da će na to uticati i obuka koja će uslediti, odnosno neposredni kontakti zaposlenih sa našim lekarima“, rekao je Genov.

Objasnio je da obuka podrazumeva učenje procedure kovid zaštite od dolaska i čekiranja gosta do korišćenje svih turističkih usluga. Dodao je da se priprema protokol za hotele i restorane, kongresne događaje i spa centre na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije i Instituta „Batut“, tako da će propisane procedure biti kompletne.

Pomoćnik ministarke turizma Renata Pindžo izjavila je da je sve počelo tako što su turistička organizacija UN i Svetski turistički savez uradili okvirne protokole za sigurna putovana i dali uputstva državama kako da pokušaju da pripreme ovaj sektor za vraćanje u normalno stanje.

„Ministarstvo je prepoznalo značaj ovog strateškog projekta, anticipirajući događaje koji će uslediti i podrzlo inicijativu privatnog sektora kako bi se ugostiteljstvu pomogno na najbolji način“, rekla je Pindžo.

Ona je zahvalila Delegaciji EU u Srbiji i GIZ-u što su vrlo brzo reagovali i našli načina da podrže turizam i ugostiteljstvo.

„Nadam se da će se projekat proširiti na ugostitelje i slažem se sa Genovim da iskoritsimo priliku i podignemo naše standarde u hotelijerstvu. Očekuje, da će ovaj priojekat malim pružaocima usluga smeštaja, ishrane i pića dati standarde koji će im biti korisni i ubuduće“, rekla je Pindžo.

Napomenula je da se spremamo za vrlo intenzivnu konkurentsku utakmicu koja po okončanju pandemije neće biti nimalo laka i podraužujmevaće da će naš turizam morati prilično žestoko da se bori na tržištu Evrope.

„Koristim priliku da pozovem zaposlene, ali i vlasnike i menadžmente da se uključe u ovaj proces koji može doneti koristi, koja čini dodatnu vrednost njihovih objekata i verujem da ćemo na taj način ovu delatnost pripremiti da jos uspešnije nastavi gde smo stali“, rekla je Pindžo.

Rukovodilac službe razvoja turističke ponude u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS) Nada Gogić ocenila je da je bezbednosti turista jedno od najvažnijih pitanja koje se postavlja sa oporavkom turizma od pandemije.

„Pečat ‘Čisto i sigurno’ ćemo imati kao glavni adut pred turistima koji su se interesovali za boravak u našim hotelima. To će u narednom periodu animirati lokalne turističke organizacije da pozovu pružaoce usluga na lokalu da se priključe porcesu certifikacije, a potom i obuci kako bismo što efikasnije savldali prepreke koje su pred turizmom“, navela je ona.

Gogićeva je dodala da će u ovaj projekat biti uključeno 300 hotela, 500 restorana i brojni muzeji,galerije i druga turistička pdredišta u Srbiji.

„Epidemiolozi kažu da mora da postoji sinergija između procesa certifikacije, vakcinacije i primene mera za sprečavanje širenja epidemije. Baš to prepozanjemo u ovom projektu i zato ga podržavamo“, nagasila je ona.

Direktor beogradskog hotela „Mama Šelter“ Dejan Majić naglasio je da je njihovim gostima veoma važno da u hotelu vide znak „Čisto i sigurno“.

„Naši zaposleni, čija radna mesta smo sačuvali, će biti deo ovog projekta. Jako je bitno da nauče da zaštite sebe, a samim tim će naši gosti, kojih je sve više će da se osećaju bezbedno“, rekao je Majić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.