U trendu

SES za ukidanje zakona za osnovnice plata zaposlenih u JKP

BEOGRAD – Socijalno-ekonomski savet (SES) dao je danas pozitivno mišljenje za stavljanje van snage Zakona o privremenom uređenju osnovnica za obračun i isplatu plata i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava od 1. janura iduće godine.

Kako su saopštili članovi SES-a na konferenciji za novinare, današnjoj sednici prisustvovao je i ministar finansija Sinisa Mali, koji je takođe prihvatio inicijativu SES-a, a ta mera će početi da se primenjuje od 1. januara 2020. godine.

Na konferenciji je rečeno da se taj zakon odnosi na 67.000 zaposlenih u javno komunalnim preduzećima i na oko 130.000 u javnom sektoru, to jest na ukupno oko 200.000 zaposlenih.

Članovi SES-a danas su doneli odluku da ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđević ubuduće predsedava tim telom.

Do sada je predsednik SES-a bio predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

SES je dogovorio i dalji plan rada u narednom periodu, kao i pospešivanje i podršku rada lokalnih SES-a, jer su od 29 gradova u Srbiji oni formirani u samo osam, kao i nastavak međunarodnih aktivnosti članstvom međunarodnoj mreži socijalno-ekonomskih saveta.

Nenezić je rekao da je u planu potpisivanje sporazuma sa SES-om Francuske, najkasnije u maju kao i Rusijom na leto.

Ideja je kaže, i da se prisupi izgradi nacionalne strategije društveno-ekonomskog razvoja.

Sednici SES-a prisustvovali su danas i potpredsednik Ekonomskog i socijalnog saveta Grčke Georgios Karanikas i predsedavajući Ekonomsko-socijalnom savetu Republike Srpske Dragutin Škrebić, kao i predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković i predsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković.

Nakon konferencije za novinare članovi SES-a održali su posebnu sednicu sa gostima iz Grčke i Republike Srpske, a ideja je bila da razgovaraju o kolektivnom pregovaranju, rešavanju problema migracija i strategiji društveno – ekonomskog razvoja.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković i UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković rekli su da je inicijativa za izmenu člana 70 a Zakona o PIO, odnosno za ukidanje „penala“ za prevremeno penizonisanje potekla kako bi se ispravila nepravda prema 30.000 radnika koji su ispunili samo jedan od dva uslova za penziju.

Vuković rekao je nakon sednice da su za izmene potrebne dodatne finansijske analize i da se nada da će članovi SES-a već na sledećoj sednici o tome detaljnije raspravljati.

Ministar Đorđević najavio je da će Ministarstava rada i finansija uraditi zajedničku analizu o tome kakve efekte bi moglo da ima eventuano ukidanje „penala“ za prevremeno penzionisanje, a nakon toga će ona biti predstavljena socijalnim partnerima.

„Obzirom da nismo ulazili u detalje, danas je dogovor bio da se dubinski vidi i napravi analiza koliko tih ljudii ima, koliko bi to koštalo državu i budžet, i ono što je najbitnije, kakve bi to efekte imalo dugoročno“, rekao je Đorđević novinarima.

Stojiljković je rekao da je važno da će se sa kolegama iz Grčke i Republike Srpske razgovarati o kolektivnom pregovaranju, kao i migracijama.

U realnom sektoru su, kolektivni ugovori i kolektivno pregovaranje „mrtvi“, rekao je on i dodao da se prostor bivše Jugoslavije „opasno prazni“ i da u ovakvim uslovima i zbog malih primanja niko sebe u buducnosti ne može videti u zemlji.

Predsedavajući Ekonomsko-socijalnom savetu Republike Srpske Dragutin Škrebić rekao je da u RS oko 50.000 ljudi odlazi i penziju i da se postavlja logično pitaje – ko će doći na njihova radna mesta.

To je ozbiljan problem koji nas čeka u narednom periodu, rekao je Škrebić.

On je dodao da je od rata do danas 250.000 građana je otišlo u inostranstvo što je u redu veličina jednog grada većeg od Banjaluke.

„Cilj je da nađemo rešenja kako da sprecicmo ekonomske migracije“, rekao je on.

Potpredsednik Ekonomskog i socijalnog saveta Grčke Georgios Karanikas takođe je ocenio da je taj problem vidljiv i da je važno da se obezbedi da minimalna zarada „obezbeđuje“ i minimalnu potrošačku korpu.

Ministar Đorđević je rekao da Koordinacioni tim za pracenje ekonomskih migracija formiran da bi se došlo do rešenja kako da se dugoročno izborimo sa problemom odlaska mladih, da to rešenje bude održivo i da dugoročne efekte u naredne dve, tri decenije.

Naredni, četvrti po redu sastanak biće održan 29. marta, najavio je ministar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar