U trendu

Si dao instrukcije za revitalizaciju poljoprivrede

Godišnja centralna konferencija o ruralnom radu održana je u Pekingu 19. i 20. decembra, mapiravši prioritete ruralnog rada u 2024.

Si Đinping, generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), kineski predsednik i predsednik Centralne vojne komisije, dao je važne instrukcije o radu vezane za poljoprivredu, ruralna područja i poljoprivrednike, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

„Kina je 2023. godine prevazišla komparativno teške prirodne katastrofe i druge nepovoljne uslove, obezbedila novi rekord u proizvodnji žitarica, osigurala relativno brzo povećanje prihoda poljoprivrednika i održala harmoniju i stabilnost u ruralnim oblastima“, rekao je Si.

„Da bi unapredila modernizaciju, Kina mora da uloži neumitne napore da ojača temelje poljoprivrednog sektora i unapredi ruralnu revitalizaciju. Sa iskustvom zelenog programa ruralnog preporoda, moraju se uložiti napori da se sprovede specifična politika zasnovana na stvarnim uslovima, preduzmu stabilni i postepeni koraci da se održi napredak i ostvare opipljivi rezultati u interesu naroda“, dodao je.

Si je naglasio da se bezbednost hrane mora zaštititi stabilizacijom zemljišnog hektara za proizvodnju žitarica i povećanjem prinosa po jedinici. Treba raditi na uspostavljanju diversifikovanog sistema snabdevanja hranom, a kvalitet obradivog zemljišta treba poboljšati.

„Da bi se u poljoprivrednu modernizaciju ubrizgao zamah i vitalnost, važno je ojačati pokretačke snage nauke i tehnologije, kao i reforme, intenzivirati napore za postizanje pomaka u osnovnim tehnologijama i unaprediti mehanizam rada za poljoprivredu, ruralna područja i poljoprivrednike“, naglasio je Si

„Moraju se uložiti napori da se obezbede nesmetani radovi na restauraciji i obnovi posle katastrofa, unaprede mogućnosti za sprečavanje i olakšanje katastrofa“, dodao je.

Predsednik je pozvao na napore za unapređivanje ruralnog industrijskog razvoja, ruralne izgradnje i ruralnog upravljanja, kao i da se teži suštinskom napretku u promovisanju ruralne revitalizacije.

Na konferenciji je bilo reči i o nacrtu smernica Centralnog komiteta KP Kine i Državnog saveta o učenju i primeni iskustva Programa oživljavanja zelenih ruralnih područja za unapređenje ruralne revitalizacije.

„Na konferenciji je naglašeno korišćenje razvojnih filozofija, radnih procedura i mehanizama promocije izvučenih iz Programa oživljavanja zelenih ruralnih područja, usredsređenih na pitanja o kojima poljoprivrednici veoma brinu i identifikovanje ključnih pokretača za unapređivanje ruralne revitalizacije. Takođe se poziva na dobar posao u proizvodnji žitarica i drugih velikih poljoprivrednih proizvoda kako bi se osigurala proizvodnja žitarica u zemlji u 2024. godine“, naglasi je Si.

Na konferenciji su istaknuti napori za podsticanje slabih karika u ruralnoj infrastrukturi, uz pozivanje na reforme i inovacije u ruralnim oblastima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar