U trendu

Si: Kina i Francuska podržavaju nezavisnost, neguju simbiotske ekonomske veze

Kineski predsednik Si Đinping ocenio je da su kineska i francuska ekonomija blisko isprepletene i veoma simbiotske, zbog poslednjih 60 godina rasta, naglasivši da je Kina najveći trgovinski partner Francuske van EU, a Francuska glavni trgovinski partner Kine u EU, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Na ceremoniji zatvaranja šestog sastanka Kinesko-francuskog poslovnog saveta, 6. maja u Parizu, Si je ocenio da su diplomatske veze Kine i Francuske zasnovane na privrženosti dve zemlje „načelima nezavisnosti, međusobnog razumevanja, strateške vizije i saradnje od koje svi dobijaju“.

„Bilateralna trgovina se povećala za skoro 800 puta od uspostavljanja diplomatskih odnosa, dostigavši 78,9 milijardi dolara“, rekao je Si dodajući da su „kumulativne dvosmerne investicije premašile  26 milijardi dolara, a više od 2.000 francuskih kompanija utkalo se u kinesko tržište“.

Si je naglasio da je Kina najveći trgovinski partner Francuske van Evropske unije (EU), a Francuska je glavni trgovinski partner Kine u EU.

Pohvalivši montažna postrojenja porodice Erbas A320 u Tijenđinu i druge vodeće projekte koji predstavljaju živopisne primere saradnje od obostrane koristi između Kine i Francuske, Si je pozvao obe zemlje da se oslanjaju na dosadašnja dostignuća i zajedno uđu u novu eru bilateralne saradnje.

„Kinesko-francusko prijateljstvo je u najboljem interesu kineskog i francuskog naroda, kao i celog sveta“, rekao je Si pred više od 200 prisutnih na ceremoniji.

Predsednik Kine Si Đinping danas završava posetu Francuskoj i dolazi u posetu Srbiji, a potom Mađarskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.