U trendu

Sigurnost elektroenergetskog sistema nije moguca bez OIE

BEOGRAD – Povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora jedini način da se obezbedi siguran i samodovolan elektroenergetski sistem, a da se ujedno čuva životna sredina, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Trenutno je u našem energetskom miksu učešće proizvodnje iz OIE, ne računajući velike HE, vrlo nisko, ispod pet odsto, ali s obzirom na naše potencijale i zainteresovanost investitora, u narednim godinama će taj procenat biti znatno viši i to je naš cilj. Time smo se vodili kada smo donosili nov zakonodavni okvir, posebno Zakon o korišćenju OIE, prvi takav u Srbiji. Problem je što se nije dovoljno ulagalo u visokonaponsku mrežu poslednjih 10 godina i zbog toga postoje ograničenja za priključenje novih kapaciteta na mrežu“, rekla je ona gostujući na TV Hepi.

Ona je podsetila da Srbija ima pravo preče kupovine, jer se koriste naši potencijali, na šta je ukazao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Zbog toga su važna strateška partnerstva privatnih investitora i EPS-a. Svi zajedno bi trebalo da razmišljamo šta je budućnost – da li su to TE stare 40 godina ili ćemo graditi nove kapacitete? Još uvek se radi Kostolac B3 i sigurno je da neće biti gotov do 2024. godine, a neki ljudi i dalje misle da treba graditi nove termoelektrane. Građani žele da imaju dovoljno struje i čist vazduh, a naš zadatak je da stvorimo te uslove. Jedini način jesu novi kapaciteti, koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar