U trendu

Sijarto: Americi koristi recesija u Evropi

BUDIMPEŠTA – Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocenio je danas da Sjedinjenim Američkim Državama koristi recesija u Evropi.

„Prelazak evropske ekonomije u recesiju je dobra vest za američku ekonomiju i izgleda da bi Amerika od toga mogla da ima koristi“, rekao je Sijarto mađarskim novinarima, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, situacija u Evropi je „žalosna“, jer „Evropska komisija prilicno koči“ priliv investicija u zemlje članice EU.

„Evropska unija pravi patetične pokušaje da ukoči investicije u zemlje članice. Investicije su jedini način da se izbegne recesija usred rata u Ukrajini i sankcija Rusiji“, rekao je Sijarto, prenela je agencija MTI.

On je dodao da je Mađarska koristila investicije kao ključnu ekonomsku injekciju nakon pandemije korone i da su investicije neophodne da se održi rast privrede.

„Dostizali smo rekorde prethodnih godina, ali smo mogli da izvučemo i više investicija da ih Evropska komisija nije blokirala“, rekao je Sijarto.

Sijarto je istakao da Evropska komisija blokira Mađarsku da dobije novac na koji ima pravo i da je čak sprečava da koristi svoj novac da otvara nova radna mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar