U trendu

Sijarto: Između Srbije i Mađarske biće izgrađen novi naftovod u dužini većoj od 100 kilometara

Između mesta Alđe u Mađarskoj i Novog Sada u Srbiji biće izgrađen novi naftovod u dužini većoj od 100 kolimetara, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare u palati Srbija, nakon sastanka sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem.

„Naftovod će biti izgrađen u saradnji mađarskog preduzeća Mol i srpskog preduzeća Transnafta a na zajedničkoj sednici Vlade će biti potpisan sporazum“, rekao je Sijarto.

Istakao je da je na sastanku usvojeno nekoliko odluka koje će doneti poboljšanju eneregetskog stanja u obe zemlje.

Prema njegovim rečima, Mađarska državna elektroenergetska kompanija „MVM“ i „Srbijagas“ će formirati mešovito preduzeće, a to mađarsko preduzeće će učestvovati u modernizaciji elektroprivredne mreže Srbije.

Dogovoreno je da će sto miliona kubnih metara gasa Srbija skladištiti u mađarskim skladištima i da se napreduje u povećanju odnosno udvostručenju kapaciteta konektora na električnoj mreži.

Prema njegovim rečima, u planu je i gradnja novog graničnog prelaza Santovo-Bački Breg koji će rasteretiti postojeće prelaze i biti u skladu sa evropskim standardima.

Sijarto je naglasio da će se time doprineti većem prometu autobusa i automobila, jer je to ključno rešenje za dugo čekanje na graničnim prelazima.

Prethodne godine, prema njegovim rečima, ozbiljan izazov bio je prelazak migranata u Mađarsku.

„Prošle godine graničari su zaustavili 271 hiljadu ilegalnih migranata na južnoj granici u Mađarskoj“, rekao je on i dodao da zbog toga postoje zajedničke patrole na granicama i da želi još više granilčara ka Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović rekao je da ukupna trgovinska razmena sa Mađarskom u prva tri meseca ove godine iznosi 824 miliona evra sa suficitom na srpskoj strani, a izvoz u Mađarsku iznosi 433 miliona evra sa rastom od više od 25 odsto.

„Naš cilj je da u ovoj godini ostvarimo trgovinsku razmenu veću od četiri milijarde evra“, naglasio je Momirović.

Podsetio je na podatak da je 2012. godine izvoz u Mađarsku iznosio 245 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar