U trendu

Sijarto: Placacemo ruski gas na nacin koji garantuje isporuk

ZAGREB – Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto izjavio je danas da „nema sumnje da Mađarska mora da plaća ruski gas na način koji obezbeđuje njegovu isporuku“.

„Snabdevanje energijom je pitanje nacionalne bezbednosti i dužnost vlade je da garantuje sigurnst građanima“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare u Zagrebu nakon sastanka sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlić-Radmanom, izveštava agencija MTI.

Mađarska svoj domaći zadatak izvršava, rekao je Sijarto, dodajući da će Evropa i dalje u velikoj meri zavisiti od ruskog snabdevanja gasom ukoliko se ne pronađu alternativni izvori prirodnog gasa i alternativni putevi isporuke.

Snabdevanje energijom nije filozofsko već fizičko pitanje, poručio je mađarski šef diplomatije, ističući da je nezavisnost od ruske energije nemoguća bez značajnih ulaganja u infrastrukturu.

Sijarto je naveo kao primer proširenje hrvatskog terminala za tečni prirodni gas (TPG) na ostrvu Krk, napominjući u tom kontekstu da bi taj terminal bio od pomoći Mađarskoj jedino ako bi se poboljšao hrvatski sistem za tranzit gasa.

Mađarska je trenutno u stanju da godišnje uvozi do 7,0 milijardi kubnih metara prirodnog gasa iz Hrvatske, rekao je on i dodao:„Niko nema pravo da očekuje od nas da dozvolimo da mađarski narod plati cenu rata“.

Što se tiče mađarsko-hrvatske saradnje, Sijarto je istakao da se 2022. navršava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje i da su Budimpesta i Zgreb „mnogo učinili“ da ojačaju prijateljstvo i savezništvo u poslednje tri decenije.

Bilateralni trgovinski promet je prošle godine dostigao 3,8 milijardi evra, što je 52 odsto više nego 2020, rekao je Sijarto i dodao da je trgovinski promet na početku ove godine porastao za 65 odsto.

On je naglasio i značaj otvaranja novih graničnih prelaza između dve zemlje, pri čemu je pomenuo izgradnju mosta preko reke Mure, između mađarskog naselja Murakereštur i Kotoriba, u Hrvatskoj, nove granične prelaza u Šaroku i Zakanjum kao i povezivanje mađarskog autoputa M6 sa Hrvatskom do 2024. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar