U trendu

Sijarto razgovarao sa zamenikom premijera Rusije o energetici

BUDIMPEŠTA – Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto razgovarao je telefonom sa zamenikom premijera Rusije Aleksandrom Novakom o pošiljkama gasa i nafte, kao i o saradnji dve zemlje u oblasti nuklearne energije.

Novak je potvrdio da će Rusija uprkos međunarodnim sankcijama moći da obavi radove održavanja na gasovodu Turski tok, navodi se u saopštenju Sijarta, prenosi Rojters.

„Snabdevanje Mađarske gasom će se nastaviti bez ikakvih prekida“, ističe se u saopštenju.

Sijarto je ponovio da će Mađarska blokirati bilo kakve EU sankcije Rusiji vezane za nuklearnu energiju i informisao Novaka da Budimpešta pregovara sa francuskom kompanijom Framatom o povećanju učešća ove kompanije u proširenju mađarske nuklearne elekratne Pakš.

Ruski Rosatom u mađarskoj nuklearnoj elektrani Pakš gradi dva nova nuklearna reaktora sovjetskog tipa VVER (voda-voda), od kojih svaki ima kapacitet 1,2 gigavata, podseća britanska agencija.

U nuklearnoj elekrani Pakš trenutno postoje četiri reaktora.

Prema podacima sa sajta bugarske kompanije za transport gasa Bulgartransgaz, gasovod Turski tok će biti zaustavljen između 5. i 12. juna zbog radova na održavanju.

Mađarska iz Rusije dobija 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, najviše preko gasovoda Turski tok koji prolazi kroz Bugarsku i Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar