U trendu

Simbioza firmi i talenata odlično rešenje za obe strane

BEOGRAD – Srbija sigurno spada u gornju polovinu svetskih talentovanih nacija i samo je pitanje kako mi taj potencijal koristimo, rečeno je danas na onlajn Forumu posvećenom razvoju talenata, koji je organizovala Asocijacija za afirmaciju potencijala žena (AFA).
Kako je istakao izvršni direktor u Buck lightingu, Darko Budeč, najvažnije je negovati i motivisati kritičko razmišljanje kod mladih, njihovu agilnost, gurati hrabrija rešenja.

„Sve to treba da bude uvezano sa prosvetom a onaj ko ne bude ulagao u obrazovanje uvek će biti nečiji podređeni“, naglasio je on.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić je ukazala na neophodnost fleksibilnosti u procesu obrazovanja.

„Mi smo i u obrazovanju i njegovoj samoj definiciji imali stereotipan pristup u smislu da je obrazovanje samo pitanje znanja a ono zapravo treba da nauči mlade kako da misle. Takođe, da se ne uči samo za ocenu, već da se u tom procesu razvijaju sopstveni potencijali i što je veoma važno da se oni razvijaju kroz timski rad“, rekla je Grujić.

Ona je navela da je Ministarstvo prosvete u prethodne četiri i po godine dosta uradilo na uvođenju modela dualnog obrazovanja u Srbiji koji mladima omogućava da uče na dva mesta, u školi i u privredi.

Prvo je usvojen zakon kojim je ovo obrazovanje uvedeno u srednje škole a trenutno se radi na njegovom uvođenju u visoko obrazovanje pa ćemo, kako je najavila Grujić, od oktobra imati i prve akreditovane programe.

Prema njenim rečima, veoma je važno što su ovim modelom ispoštovani standardi, odnosno da proces učenja nije proizvoljan interes kompanija nego su programi i profili definisani sistemom obrazovanja, pa su učenici koji prolaze kroz sistem, na kraju školovanja osposobljeni za tržište rada.

Glavna tema foruma bila je kako prevazići talent paradoks i optimalno iskoristiti talent potencijal u zemlji.
Kada jer reč o talent paradoksu rečeno je da se na tržištu trenutno dešava istovremena borba za talente, ali i veliko rasipanje talenata pa je izazov da se talenti razvijaju i zadrže u kompanijama.

Govoreći o tome, jedan od talenata inače student fizike na Univerzitetu Oksford Mateja Zdravković je istakao da je ova tema kada se gleda iz ugla talenta dosta jednostavnija.
“ Kompanije žele da rade sa talentima jer su oni ti koji će sutra doći do optimalnih rešenja i u stanju su da pomognu kompanijama da se adaptiraju na nove promene u biznis svetu. Ove njihove sposobnosti upravo su rezultat želje talenta da radi na sebi i da stalno usavršava svoje veštine“, rekao je Zdravković.

Dodao je da u paradoksu oko talenata kompanije imaju dve opcije, odnosno da im pruže ili ne pruže podršku i pomognu tokom usavršavanja.

“ Problem je što se kompanije boje da će njihovi talenti i njihove investicije otići u ruke konkurencije, što se uglavnom i događa kada nema simbioze kompanije i talenta. Simbioza je dobro rešenje i za talenat i za kompaniju“, istakao je Mateja Zdravković.

Kao primer saradnje on je naveo Oksford, koji iako je pre svega naučna i obrazovna institucija, istovremeno je i biznis i investira u talente, osnosno svoje studente.

Prodekanka na Stokholmskom univerzitetu Jelena Zdravković ukazala je na dobre prakse koje primenjuju univerziteti u Švedskoj gde je popularno da svi predmeti osim teorijskog moraju imati i praktični deo, zatim da studenti rade grupne projekte, kako bi vežbali komunikaciju sa nepoznatim ljudima jer ih to očekuje u praksi.

Izneti su i zanimljivi podaci o mladima, pa je menadžer za konsalting u Dilojtu Ivan Stefanović naveo da globalno istraživanje ove kuće pokazuje da pripadnici tzv. X i Z generacija brinu za dobrobit svojih porodica, zatim da su finansijski veoma odgovorni, da dobro upravljaju svojim budžetom te da dosta njih ima i dugoročne finansijske ciljeve.

Takođe ih brinu klimatske promene i zaštita životne sredine.
Rezultati istraživanja koje je na domaćem tržištu sprovela AFA i koje je predstavila Valentina Mihajlović Čolić, između ostalog pokazuju da malo kompanija kod nas ima sektore koji brinu o privlačenju talenata i njihovom zadrzavanju, kao i da mnoge firme nemaju programe namenjene mladima što nije dobro jer se, kako je rečeno, isplati ulagati u mlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.