U trendu

Simson: EU će pomoći ukrajinskom energetskom sektoru

KIJEV – Evropska unija istražuje način da poveća pomoć ukrajinskom energetskom sektoru oštećenom u višenedeljnim ruskim napadima, izjavila je danas evropska komesarka za energetiku Kadri Simson tokom posete Kijevu.

„Danas sam u Kijevu da pomognem da se poveća podrška energetskom sektoru Ukrajine. Na licu mesta sam videla razmere razaranja u Ukrajini i uložiću sve napore za povećanje finansijsku, tehničke i praktične pomoći“, napisala je ona na Tviteru, prenosi Rojters.

Simsonova je ruske napade nazvala „surovom i nehumanom taktikom izazivanja ljudske patnje kako se približava zima“.

Dodatna pomoć će, dodala je, morati da se obezbedi od institucija EU, država članica, međunarodnih partnera i privatnih donatora.

Evropska komesarka je, navodi Rojters, otputovala u Kijev nakon višenedeljnih ruskih napada fokusiranih na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, posebno na elektrane.

Ona planira da se sastane sa ukrajinskim vlastima i rukovodiocima energetskih kompanija radi razgovara o tome kako EU, međunarodni partneri i privatni sektor mogu da pomognu.

Simsonova će takođe razgovarati o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje koju su zauzele ruske snage, o bezbednosti snabdevanja i budućoj rekonstrukciji ukrajinskog energetskog sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.