U trendu

Sindikalci ocekuju krajem meseca vest o planovima za Fijat

KRAGUJEVAC – ZAMENIK PREDSEDNIKA SINDIKALNE ORGANIZACIJE FIJATA U KRAGUJEVCU IVAN RISTIĆ izrazio je danas očekivanje da će se poslovodstvo kompanije Fijat Srbija do kraja meseca izjasniti o budućim planovima rada kragujevačke fabrike.

„Radnici Fijatove fabrike u Kragujevcu su na plaćenom odsustvu do kraja naredne nedelje. Nemamo ništa zvanično, ali očekujem sastanak do kraja meseca na kome bi se saopštilo kakvi su planovi za budućnost. Nemamo nikakve zvanične informacije, ali očkujem da će ovaj model 500L početi da se gasi“, rekao je RISTIĆ za Tanjug.

Dodao je da se sada radi samo po narudžbini, zbog smanjene potražnje na tržištu i da fale delovi za proizvodnju, naročito od izbijanja rata u Ukrajini.

„Bilo bi izuzetno značajno da dođe do proizvodnje novog modela. Ja sam optimista, ali ne možemo da potvrdimo ništa zbog čitave situacije u autoindustriji i rata u Ukrajini“, rekao je RISTIĆ.

Predsednik Sindikata metalaca „Nezavisnost“ u Fijatu Zoran Stanić, takođe, nema zvanične informacije o tome šta će se dešavata sa kragujevačkom fabrikom Fijata.

„Nezvanično sam čuo da 28. aprila dolaze predstavnici Vlade Srbije i rukovodstvo Stelantisa i da će imati neku lepu vest. Takođe se među kolegama u fabrici priča kako ćemo tog dana, kada, ineče, dobijamo platu biti i nekih bonusa“, rekao je Stanić za Tanjug.

Dodao je kako je taj sastanak trebalo da bude održan 12. ili 13. aprila, ali da je odložen.

Stanić je naveo da sindikat ima saznanja da su sklopljeni ugovori o nabavci delova za Fijat 500L, što znači da će biti proizvodnje i da se ona odvija tako što se radnici okupe kada treba da naprave određeni broj automobila koje su naručili veliki prodajni saloni.

Inače, automobilska kompanija Stelantis (nastala spajanjem grupacija Fijat Krajsler (FCA) i Pežo-Sitroen (PSA), koja je u Rusiji proizvodila i prodavala brendove Pežo, Sitroen, Opel, DŽip i Fijat, saopštila je danas da je obustavila proizvodnju u svojoj ruskoj fabrici zbog logističkih problema i sankcija uvedenih Moskvi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar