U trendu

Sindikat: Dok radnici štrajkuju, Fijat plastik izmestio mašine

Samostalni sindikat „Fijat plastik“, čiji radnici štrajkuju zbog smanjenja zarada, saopštio je da je Fijat „jednim siledžijskim aktom“ preneo deo proizvodnje iz te fabrike u „Fijat Krajsler automobili Srbija“ i „kradom od sindikata“ izmestio mašine.

Sindikat je ocenio da je to u civilizovanom svetu neopisivo bahaćenje nad Zakonom o radu i pravima radnika, čime je obesmišljeno pravo na štrajk u Srbiji.

„Veštački je kreiran potencijalni tehnološki višak, u cilju zastrašivanja radnika koji su u štrajku, što je, nažalost, imalo efekta kod manjeg broja radnika“, navodi se u saopštenju.

U sindikatu su dodali da je u fabrici „Fijat plastik“ na snazi štrajk usled neopravdanog smanjenja zarada, kao i konstantnog kršenja Zakona o radu.

Sindikat smatra da se više ne radi samo o legitimnim zahtevima radnika već i o tome da li su strani investitori „iznad zakona Srbije“.

Napominju i da je štrajkački odbor u fabrici „verovatno jedini štrajkački odbor u Evropi koji je usred štrajka poslat na plaćeno odsustvo, iako ostatak fabrike radi“.

Dodaje se i da je podrška šire sindikalne javnosti gotovo u potpunosti izostala.

„Mi smo se borili za svoja prva u okviru zakona, u pregovorima sa privatnom kompanijom, ali konstantno bahaćenje i kršenje zakona od strane investitora, koji je dobio sve moguće subvencije, neminovno iziskuje i intervenciju države. U suprotnom, može se steći veoma opasan utisak da investitor krši zakon uz prećutnu saglasnost državnih institucija“, ističe se u saopštenju.

Sindikat je najavio da će u narednom periodu obavestiti sve relevantne medjunarodne sindikalne organizacije, od kojih očekuje pomoć, zaštitu i razumevanje.

„Naš sistem i naše društvo očigledno nisu u stanju da se nose sa problemom bahatih investitora, što je, i pored svih subvencija, pogubno po želju mladih da ostanu u Srbiji, što je nama, pored pristojnih plata i uslova za rad, jedan od primarnih ciljeva“, istakao je sindikat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.