U trendu

Sindikat Fijatove fabrike u Kragujevcu traži hitan sastanak sa premijerkom i predsednikom Srbije

Predsednik Samostalnog sindikata Fijatove fabrike u Kragujevcu Saša Djordjević zatražio je hitan susret sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, „kako bismo u najboljoj veri tražili rešenje za sve nas koji živimo od ove fabrike“.

U otvorenom pismu premijerki Djordjević je istakao da ga na to „tera“ neizvesnost, koja se graniči s panikom u kojoj su radnici Fijata.

Radnicima Fijata u Kragujevcu je zbog pripreme proizvodnje električnog automobila ponudjeno da idu na dovodišnji rad u inostranstvo u fabrikama kompanije Stelantis, u čijem sastavu posluje Fijat, ili da napuste fabriku uz otpremninu.

„Nakon radosti izazvane saznanjem o novom modelu koji će se proizvoditi u našoj fabrici, za koji verujemo da ste uložili veliki napor, namere koje nam je izneo poslodavac izazvale su kod nas sasvim drugačije emocije i veliku zabrinutost“, navodi se u pismu.

Ukazuje se da su dodatna zbunjenost i zabrinutost radnika nastali posle sastanka predstavnika radnika s ministrima posle protesta u Kragujevcu, zbog različitog vidjenja rezultata tog sastanka, koje su izneli radnici i predstavnici Vlade.

„Po dobro obaveštenim izvorima, vrh menadžmenta fabrike je podneo ostavke i planira da napusti fabriku, što s pravom vodi ka zaključku o neizvesnoj budućnosti i njihovom saznanju o budućim dogadjanjima u kojima ne žele da budu akteri. Izbegnimo dramatične dogadjaje, razgovarajmo! Ovog trenutka nemamo nikog za sagovornika u Stelantisu“, stoji u otvorenom pismu.

U Samostalnom sindikatu Fijatove fabrike ističu da je njihova želja da se dijalogom dodje do mogućeg prihvatljivog rešenja, da se izbegnu „nemili dogadjaji do kojih će doći ako se ništa ne preduzme“.

„Vas vidimo kao činioca bez koga je nemoguće naći izlaz iz ove situacije. Verujemo da fabrika i ovi radnici imaju budućnost u njoj, i da razgovori sa Vama nemaju odgovarajuću alternativu. Očekujemo Vaš poziv!“, poručeno je u otvorenom pismu Brnabić i Vučiću, koje je potpisao predsednik Samostalnog sindikata fabrike Saša Djordjević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.