U trendu

Sindikat Nezavisnost protiv prodaje fabrika koje proizvode naoruĹžanje i vojnu opremu

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ danas je ocenio da Predlog zakona o proizvodnji i prometu naoruĹžanja i vojne opreme treba da bude povučen iz skupĹĄtinske procedure jer je njime predvidjena prodaja fabrika u oblasti namenske i odbrambene industrije koje su od strateĹĄkog značaja za drĹžavu.

„ZalaĹžemo se za poĹĄtovanje zakona i Ustava Srbije kojim je izjednačena privatna i drĹžavana svojina, ali smatramo da uz dobar menadĹžment i drĹžavna svojina moĹže da bude efikasna kao i privatna svojina, za ĹĄta ima primera i u EU“, piĹĄe u saopĹĄtenju tog sindikata.

Ukazano je da se o privatizaciji fabrika namenske i odbrambene industrije moraju izjasniti ne samo Vlada Srbije i Skupština već i reprezentativni sindikati, stručna javnost i nevladine organizacije.

Predlog zakona o proizvodnji naoruĹžanja i vojne opreme po oceni sindikata „Nezavisnost“ daje velika ovlašćenja Ministarstvu odbrane, a minimizira ulogu Vlade Srbije.

Takodje je navedeno da predloĹžena reĹĄenja nisu u interesu radnika u namenskoj i odbrambenoj industriji niti drĹžave.

„Rokovi za javnu raspravu o predloĹženim reĹĄenjima su odredjeni po vojnom diktatu, a ne demokratskoj proceduri, i zato smatramo da Vlada Srbije treba da Predlog zakona o proizvodnji i prometu naoruĹžanja i vojne opreme povuče iz procedure“, piĹĄe u saopĹĄtenju Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar