U trendu

Sindikat Sloga: Povećanje minimalne cene rada za 2.000 dinara mesečno unižavanje radnika

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštia je danas da najava aktuelene vlasti o povećanju minimalne zarade za oko 2.000 dinara mesečno nastavak unižavanja srpskih radnika u zemlji jeftine radne snage.

„Iako bi minimalnu cenu rada do 15. septembra trebalo da dogovaraju reprezentativni sindikati, Vlada Srbije i Unija poslodavaca, to se neće ni ovoga puta dogoditi, jer će „minimalac“ doneti Vlada Srbije, a po prethodnoj odluci jednog čoveka, Aleksandra Vučića“, navodi se u saopštenju.

„Sloga“ je pozvala čelnike „UGS“ Nezavisnost“ i Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) da „prestanu da izigravaju sindikalne marionete u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) i da zarad svojih, pre svega ličnih benefita drže srpske radnike u stanju ropstva, siromaštva i nemaštine“.

Ističe se da će se „u suprotnom, nastaviti sa podmuklim davanjem legitimiteta unižavanju srpskih radnika na najogavniji način i pokazati da su im mesta u raznim upravnim i nadzornim odborima važnija od interesa onih koje bi trebalo da zastupaju, zbog čega će jednoga dana morati da odgovaraju svi oni koji su se okoristili takvim položajima“.

„Dosta je priče i jadikovanja o radniku osudjenom da živi u mentalnoj konfuziji, primoranog isključivo da prodaje sebe pod pretnjom gladi i neimaštine“, navela je „Sloga“.

U saopštenju su dodaje da će taj sindikat pojačati pritiske i napore da se svuda i na svakom mestu delegitimizuje „lažni socijalni dijalog“ i da se o visini cene rada ubuduće isključivo razgovara i pregovara u duhu realnosti potrošačke korpe i uvažavanja potreba sveta rada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.