U trendu

Sindikat Sloga: Srbija je sa satnicom od 613 dinara 'na dnu Evrope'

Udruženi sindikati Sloga saopštili su danas da je Srbija, sa prosečnim troškovima rada po satu (satnicom) od 613 dinara, „na dnu Evrope“.

Sindikat je naveo da su po podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, prosečni troškovi rada po satu u toj zemlji oko 39,50 evra, a da u državama EU iznose u proseku oko 30,50 evra.

„U Srbiji, je po našim proračunima, taj trošak gotovo pet puta manji i iznosi oko 613 dinara“, piše u saopštenju.

Taj sidnikat je naveo da „velika razlika jasno ukazuje da se Srbija nalazi na samom dnu Evrope“, a da su, kako su ocenili, „radnici zarobljeni u kandžama siromaštva, niske satnice i nepravde“.

Komponente u ceni izračunjavanja satnice su bruto plate zaposlenih, topli obrok, dnevnice i regres, troškovi odlaska i dolaska na rad, plaćeni dani za državne praznike.

Tu spadaju, po navodima sindikata Sloga, i porezi i socijalni doprinosi koje poslodavac plaća državi, kao i njegovi izdaci za profesionalno usavršavanje i obrazovanje radnika i drugi izdaci.

„Ovo su alarmantni podaci koji naglašavaju preku potrebu za ubrzanim procesom pridruživanja Srbije EU jer su povećanje satnice i unapređenje uslova rada od suštinskog značaja kako bi se sprečio masovni odlazak radnika u inostranstvu“, dodao je taj sindikat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar