U trendu

Sindikat Sloga: Ugrožena radnička prava u kragujevačkoj Energetici

Kragujevačko odeljenje Inspekcije za rad, posle nadzora po zahtevu sindikata, utvrdilo je da su u Privrednom društvu „Energetika“ povređena prava zaposlenih i da će protiv poslodavca biti pokrenut prekršajni postupak, saopštio je danas sindikat „Sloga“.

Sindikat je naveo da je direktor kragujevačke Energetike Andreja Ilić bio u obavezi da pre dostavljanja obaveštenja o ponudi i aneksa ugovora o radu, donese Akt o proceni rizika za sva radna mesta.

„Takođe, on nije uputio zaposlene na prethodni lekarski pregled prilikom raspoređivanja na drugo radno mesto u okviru društva, što je u suprotnosti sa Zakonom o bezbednosti i zdravlja na radu i Kolektivnim ugovorom“, navela je Sloga u saopštenju.

U tom sindikatu ističu da je „paradoksalno i potpuno neprirodno“ da uprkos utvrđenoj povredi prava, osporavanje aneksa ugovora o radu, zaposleni moraju da nastave pred nadležnim sudom, umesto da se ugovori odmah ponište.

Sloga očekuje da država konačno preduzme sve neophodne korake kako bi se ovo pitanje rešilo na najbolji mogući način, da smeni neodgovorne direktore poput Andreje Ilića, koji će platiti prekršajne kazne novcem iz budžeta građana Kragujevca.

„Ovo pokazuje da su prava i zakoni isključivo u korist poslodavaca“, rekao je potpredsednik Sindikata „Sloga“ Predrag Đurić i ocenio da je potrebna hitna reforma sistema koji bi pružao odgovarajuću zaštitu radničkih prava.

Upozorio je da je rešavanje ovog pitanja važno, pre svega zbog sve učestalijih tragičnih slučajeva, koji se događaju upravo zbog nepoštovanja Zakona o bezbednosti na zdravlju i nedostatka Akta o proceni rizika koji je obavezan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.