U trendu

Sindikat u Hrvatskoj traži minimalac iznad 700 evra

ZAGREB – Predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikara Krešimir Sever izjavio je danas da bi minimalna zarada u Hrvatskoj od 1. januara 2023. trebalo da bude iznad 700 evra, umesto 530 evra, koliko se očekuje da će hrvatska vlada odobriti, piše zagrebački Jutarnji list.

Navodi se da se očkuje da vlada do kraja oktobra donese odluku o povećanju minimalca sa sadašnjih 3.750 kuna (498 evra) na 4.000 kuna neto, podnosno 5.000 kuna (663 evra) u bruto iznosu.

Sever podseća da je Evropski parlament ove nedelje usvojio direktivu o minimalnoj zaradi u EU u kojoj se navodi da bi u naredne dve godine zemlje članice trebalo da usklade minimalne zarade, koje bi na kraju iznosile 50 procenata visine prosečne plate.

„Direktiva naglašava da bi minimalna plata trebalo da bude dovoljna za dostojanstven život. Plata od 4.000 kuna u neto iznosu to sasvim sigurno ne bi bila, a ne bi bila ni da je 5.000 kuna, ako uzmemo u obzir inflaciju u ovoj i, očekivano idućoj godini, zbog koje je udeo minimalne u prosečnoj zaradi drastično pao“, upozorio je Sever.

Dodao je kako treba uzeti u obzir činjenicu da 26 odsto ukupnih troškova domaćinstava čine troškovi hrane, koja je u inflaciji najviše poskupela, a da se kod onih koji imaju minimalnu zaradu taj udeo penje i na 40-50 odsto.

Sever je je rekao da bi, prevedeno na Direktivu Evropskog parlamenta, to značilo da bi minimalna bruto plata u Hrvatskoj trebalo da iznosi 5.246 kuna (696 evra), s obzirom na to da je prosečna bruto zarada bila 10.492 kune (1.393 evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar