U trendu

Sindikati najavili protest u nedelju zbog malih plata u Post

BEOGRAD – Sindikat Solidarnost u Pošti Srbije najavio je danas na konferenciji za medije da će u nedelju, zajedno sa drugim sindikatima, organizovati protest sa zahtevom da se radnicima povećaju zarade.

Predsednik Solidarnosti Nemanja Mitrović rekao je da će protest početi u 11.59 sati ispred Glavne pošte u Beogradu, te da se priključuju i Samostalni sindikat poštanski radnika, Sindikat PTT Srbija, ogranci sindikata Nezavisnosti, kao i Sindikat Sloga.

On je naveo da je Solidarnost dopisom 15. septembra tražila isplatu pomoći od po 10.000 dinara zaposlenim uz septembarsku, oktobarsku i novembarsku zaradu, kako bi lakše podneli inflatorni udar koji je u toku.

Naveo je da je juče održan sastanka sa vd direktora Pošte Zoranom Đorđevićem, kao i da su izvešteni da je predlog korektan i ostvariv.

„Đorđević je rekao da imao dva susreta sa ministrom finansija Sinišom Malim i preneo nam da Ministarstvo finansija ne želi da odobri isplatu“, naveo je Mitrović.

On je ocenio da povećanje od 12,5 odsto od januara nije blagovremeno, jer je inflacija pojela povećanje koje je bilo početkom 2022.

Rekao je da je Pošta samoodrživo preduzeće te da samo zarađuje plate.

Takođe, istakao je da je po kompanijskom informatoru prosečna plata radnika 57.111 dinara, ali da u praksi za najveći broj radnika ne prelazi 55.000 dinara.

„Danas smo predali zahtev Siniši Malom. Tražimo sastanak da rešimo problem“, rekao je Mitrović i dodao su zahteve poslali i ostali sindikati, i da se traži povećanje plate u ovoj godini.

Ostali predstavnici sindikata Solidarnost ukazali su da je početna plata za novoprimljene radnike uglavnom 44.000 dinara, zbog čega brzo napuštaju posao.

Kao konstantno prisutan problem, naveli su, manjka radnika u Pošti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.