U trendu

Sindikati: Ne sme biti otpuštanja Fijatovih radnika ili krećemo u proteste

Predstavnici sindikata u Fijatovoj fabrici automobila u Kragujevcu najavili su danas, uoči sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, da očekuju da sprovodjenje ponude poslodavca o radu u inostranstvu ili napuštanju fabrike bude po zakonu i na principu dobrovoljnosti, ističući da će u suprotnom organizovati proteste.

Predsednik reprezentativnog Samostalnog sindikata u Fijatovoj fabrici Saša Djordjević izjavio je za agenciju Beta da sindikat traži da Stelantisov socijalni program, po kome je radnicima ponudjeno da rade u inostranstvu ili da napuste fabriku uz socijalni program, bude „po zakonu“ i isključivo po principu dobrovoljnosti.

„Odlazak naših radnika u inostranstvo treba da bude regulisan po našem zakonu, pre svega dužina trajanja, da ne bude dve godine, jer je to neprihvatljivo za većinu radnika koju ovde ostavljaju svoje porodice“ rekao je Djordjević za agenciju Beta.

On je dodao da otpremnine moraju biti veće od minimalnih zakonskih.

„Za radnike koji ne prihvate jednu od ovih opcija treba obezbediti plaćeno odsustvo od 65 odsto dok se ne uposle na druga radna mesta“, rekao je Djordjević.

Djordjević je rekao da ne vidi kako sutra, na razgovoru sa premijerkom Anom Brnabić, može da pomogne u iznalaženju rešenja gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, koji učestvuje u pregovorima, budući da je radnicima nedavno ulivao „nerealni optimizam“ porukom da nema otpuštanja i da nema viška radnika u kragujevačkom Fijatu.

„Mi smo spremni na druge vidove sindikalne borbe. Podsećam da je Kragujevac i kroz svoju istoriju znao da pokaže kako se bori za radnička prava“, istakao je Djordjević poručujući da „ne mali broj drugih firmi iskazuje solidarnost sa radnicima Fijata“.

On je ukazao na odgovornost države kao manjinskog akcinara kompanije u Kragujevcu, podsećajući da po novom ugovoru sa Stelantisom o proizvodnji električnog vozila država ulaže gotovo 50 miliona evra.

Djordjević je istakao i da je za sindikat ovaj ugovor, mada predstavnici države tvrde suprotno, lošiji od prethodnog ugovora sa Fijatom.

„Prvi ugovor je garantovao posao za 2.433 radnika, a po našoj računici ovaj novi  predvidja samo 270 proizvodnih radnika, odnosno sa ‘belim kragnama’ ukupno 470“, rekao je Djordjević.

Predstavnik Samostalnog sindikata fabrike „Fijat plastik“ Zoran Miljković je rekao agenciji Beta da od sutrašnjih pregovora sa premijerkom ne očekuje ništa, posle današnjeg obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o statusu Fijatovih radnika.

On je istakao da će na sutrašnjim pregovorima sa premijerkom da se najave blokade puteva već od utorka, kako je objasnio „ne bi li se dozvali pameti“.

Miljković je  naglasio da su stavovi sindikata čvrsti i da se traži da socijalni program bude isključivo na dobrovoljnoj osnovi i da ne sme biti nasilnih otkaza.

„Sa novim ugovorom sa Stelantisom i davanjem 48 miliona evra ispada da država Fijatu plaća otkaze“, rekao je Miljković.

Predstavnici svih sindikata Stelantisove fabrike u Kragujevcu, kao i radnika, uz gradonačelnika Kragujevca Nikolu Dašića sutra će, u vladi Srbije, razgovarati sa premijerkom Anom Branabić u cilju traženja rešenja za status radnika pošto je kompanja predvidela „prekobrojne“.

Menažment kompanije je ove nedelje saopštio predstavnicima sindikata fabrike automobila „FCA“ da je višak 1.541 radnik od 2.016, dok je u „Fijat plastiku“ koji proizvodi branike za „500L“ oko 90 odsto „prekobrojnih“.

U ponudi poslodavca je odlazak na rad u Stelantisove fabrike u inostranstvu ili napuštanje fabrike uz socijalni program.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar