U trendu

Sinhua: Bajdenov zakon o smanjenju inflacije mogao bi imati suprotan efekat

 Američki predsednik Džo Bajden 16. avgusta je potpisao Zakon o smanjenju inflacije što je naizgled zakonodavna pobeda demokrata usred sumnji u stvarni uticaj tog zakona na inflaciju, ocenjuje agencija Sinhua.

Označivši ga kao „jedan od najznačajnijih zakona“ u istoriji, Bajden je u Beloj kući rekao da će paket smanjiti troškove za američke porodice, suprotstaviti se klimatskoj krizi, smanjiti deficit i konačno naterati najveće korporacije da pošteno plate svoj udeo u porezu.

Kritičari su, međutim, rekli da zakon čini malo za smanjenje inflacije, koja je na najvišem nivou za četiri decenije, a neki čak tvrde da bi mogao izazvati suprotan efekat, navodi Siohnua u ekonomskom osvrtu povodom novog zakona u SAD.

Novi predlog zakona smanjena je verzija velikog paketa „Izgradimo bolje“ koji su Bajden i demokrate osmislili prošle godine.

Uključuje ulaganje od otprilike 400 milijardi američkih dolara u borbu protiv klimatskih promena, mere za pristupačnije lekove na recept i minimalni porez od 15 odsto za velike korporacije. Zakon bi, prema demokratama, stvorio gotovo 300 milijardi dolara neto prihoda za deset godina.

Demokrate su bile željne da proguraju svoje unutrašnje političke ambicije pre izbora na sredini mandata, tvrdeći da će se zakonski paket pozabaviti inflacijom tako što će smanjiti troškove energije i zdravstvene zaštite za porodice i pomoći u smanjenju federalnog deficita.

Nazivajući predlog zakona „prevarom“ za američki narod, republikanci su ocenili da bi povećanje poreza nametnulo teret američkim preduzećima i radnicima i da neće rešiti problem inflacije.

„Ne možete da oporezujete i da time platite izlaz iz inflatorne krize“, rekao je ranije lider manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti, okrivljujući politiku Bajdenove administracije za rastuću inflaciju.

„Demokrate su opljačkale Amerikance prošle godine trošeći našu ekonomiju na rekordnu inflaciju. Ove godine, njihovo rešenje je da to urade po drugi put”, tvitovao je u utorak lider manjine u Senatu Mič Mekonel.

„Partijski zakon koji je predsednik Bajden potpisao danas znači veće poreze, veće račune za energiju i agresivne revizije poreske uprave“, rekao je Mekonel, misleći na Službu unutrašnjih prihoda koja administrira i sprovodi američke savezne poreske zakone.

Mnogi ekonomisti veruju da su masivni fiskalni stimulativni paket i ultra labava monetarna politika doprineli konstantno visokoj inflaciji, zajedno sa uskim grlima u lancu snabdevanja i globalnom nestašicom energije. Taj akt ne bi imao značajan uticaj na inflaciju u bliskoj budućnosti.

U pismu Kongresu koje je potpisalo preko 200 ekonomista navodi se da bi preko 400 milijardi dolara predložene državne potrošnje „stvorilo trenutne inflatorne pritiske povećanjem potražnje, dok bi povećanje poreza na strani ponude ograničilo ponudu tako što bi obeshrabrilo investicije i izvuklo preko potrebne resurse iz privatnog sektora“, izvestio je Foks njuz ranije ovog meseca.

Poreska fondacija, neprofitni istraživački centar, takođe tvrdi da bi takozvani Zakon o smanjenju inflacije mogao imati suprotne rezultate. U nedavno objavljenom članku navodi se da smanjenjem dugoročnog ekonomskog rasta, ovaj zakon može zapravo pogoršati inflaciju ograničavanjem proizvodnog kapaciteta privrede.

Manje od tri meseca do izbora na sredini mandata, Amerikanci su zabrinuti zbog nadolazeće ekonomske recesije, a Bajdenova administracija je izazvala kritike da je pogrešno procenila inflaciju i da je reagovala presporo, što je smanjilo njegov rejting.

Više od dve trećine Amerikanaca smatra da se ekonomija zemlje pogoršava – što je najviše od 2008. godine, pokazala je anketa Ej-Bi-Si njuz/Ipsos (ABC News/Ipsos).

Samo 37 odsto Amerikanaca odobrava način na koji Bajden vodi ekonomski oporavak, dok samo 29 odsto kaže da odobrava predsednikov rejting o inflaciji, pokazala je anketa.

To ne sluti na dobro za izglede njegove stranke na novembarskim izborima na sredini mandata.

Sposobnost demokrata da donesu tako sveobuhvatne zakone može se protumačiti u bazi stranke kao dokaz kompetentnosti i može koristiti demokratama na izborima na sredini mandata, jer se bore da zadrže kontrolu nad Domom i Senatom.

Klej Remzi, viši naučni saradnik u Centru za međunarodne i bezbednosne studije Univerziteta Merilend, rekao je za Sinhuu da je zakon od pomoći demokratama.

To je zato što opovrgava ideju da, iako demokrate imaju kontrolu nad Kongresom i Belom kućom, i dalje ne mogu da donesu zakone, rekao je Remzi.

„Zakon o smanjenju inflacije donosi mnoge prednosti biračima u vidu smanjenja troškova lekova, obezbeđivanja poreskih kredita za zelene izvore energije i nudi pravičnije poreske stope“, rekao je za Sinhuu viši saradnik Instituta Brukings Darel Vest.

„To su stvari koje mnogi ljudi žele godinama“, rekao je Vest. „To će pomoći demokratama da govore o tome šta su uradili da poboljšaju situaciju pod svojom vlašću“, dodao je.

Kristofer Galdieri, asistent profesor na koledžu Sent Anselm, rekao je za Sinhuu da zakon „pomaže u borbi protiv imidža da stranka i Bajdenova administracija tumaraju“.

„Za demokrate koji su bili obeshrabreni, ovo je razlog da se vrate u igru“, rekao je Galdieri.

Međutim, ostaje da se vidi da li će Bajden i njegova stranka uspeti da promovišu predlog zakona kao jednu od svojih zakonodavnih pobeda i da ubede birače da će im to doneti korist u bliskoj budućnosti.

Kako je inflacija i dalje povišena, a agresivno povećanje stope Federalnih rezervi povećava rizik od recesije, to bi mogla biti teško izvodljivo, piše Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.