U trendu

Šire se radnički štrajkovi u raznim britanskim sektorima

LONDON – Stotine radnika u dobrotvornim organizacijama u Britaniji i mašinovođe angažovane kod 12 britanskih operatera najavili su danas štrajkove, što naglašava stepen nezadovoljstva među zaposlenima u različitim sektorima koji se bore s krizom troškova života.

Mašinovođe koje rade za 12 britanskih operatera stupiće u štrajk 26. novembra zbog aktuelnog spora oko plata, prema saopštenju Udruženja sindikata mašinovođa i vatrogasaca (ASLEF), prenosi Rojters.

Sindikat Junajt koji zastupa zaposlene u dobrotvornoj organizaciji Šelter (Sklonište) za smeštaj beskućnika saopštio je da će više od 500 radnika stupiti u dvonedeljni štrajk od 5. do 18 decembra, zahtevajući bolje plate.

„U najmanju ruku, oni koji rade za dobrotvornu organizaciju za smeštaj ne bi trebalo da se osećaju stambeno nesigurnim zbog nemogućnosti da plaćaju kiriju“, rekao je jedan zaposleni Šeltera, koga citira sindikat Junajt u saopštenju.

Uprava Šeltera, koji pruža savete i praktičnu pomoć beskućnicima, saopštila je da poštuje pravo ljudi na štrajk čak i ako to nije ishod koji kompanija želi

„Nažalost, kriza troškova života utiče i na naše kolege i na operativne troškove“, rekao je direktor za finansije i strategiju ove organizacije, Tim Gateridž.

Dodao je da će, i pored toga što će neke od usluga i prodavnica u sistemu Šeltera biti pogođene štrajkom, kompanija uložiti sve „napore da tokom ovog intenzivnog perioda godine nastavi da pruža usluge onima kojima je pomoć najpotrebnija“.

Rastuća inflacija izazvala je industrijske nemire širom Britanije, pri čemu su medicinske sestre najnovija grupa koja je odlučila da obustavi rad.

„Sada sam u prekoračenju po tekućem računu svakog meseca, idem okolo i gasim svetla, isključio sam bojler…Najbolje priznanje za sav moj trud koje mi poslodavac može dati je pristojna plata“, rekao je jedan od zaposlenih u Šelteru, navodi u sindikat Junajt u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar