U trendu

Situacija u nemačkoj auto industriji znatno pogoršana

MINHEN – Poslovno raspoloženje nemačkih proizvođača automobila i njihovih dobavljača osetno se ohladio u avgustu uoči Međunarodnog salona automobila (IAA), koji će u septembru prvi put biti održan u Minhenu, nakon odluke organizatora da tu manifestaciju preseli iz Frankfurta.

Indikator poslovne klime u nemačkom automobilskom sektoru , koji izračunava ekonomski institut IFO, pao je u avgustu na samo 28,8 poena sa nivoa od 56,4 poena u julu, što je njegov najniži nivo od aprila ove godine.

„To pokazuje da automobilska industrija i dalje trpi zbog uskih grla u snabdevanju intemedijardnim proizvodima, posebno čipovima“, kaže Oliver Falk, direktor Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije u IFO-u, navodi se u saopštenju instituta dostavljenom Tanjugu.

Neznatno se poboljšala situacija u pogledu budućih očekivanja proizvođača, gde je indeks porastao sa 6,7 poena na 7,1 bod.

Planovi proizvodnje za naredne mesece su znatno vedriji, pri čemu se taj pokazatelj povećao sa 24,3 na 34,8 bodova. Isto važi i za izvozna očekivanja, koja su skočila 8,6 poena na 15,1 bod.

S druge strane, indikator potražnje beleži pad iz meseca u mesec i u avgustu se stropoštao sa 24,8 poena na 6,7 poena.

Što se tiče očekivanja vezanih za zapošljavanje, ona su skliznula na negativnu teritoriju, sa plus 6,2 poena u julu na minus pet bodova prošlog meseca.

„Ove fluktuacije su odraz dubokih strukturnih promena u kojima se nalazi automobilska industrija“, zaključio je Falk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.