U trendu

Sjamen: Otvaranjem srpskog paviljona počeo CIFIT 2019

SJAMEN – Svečanim otvaranjem srpskog paviljona danas je u kineskom gradu Sjamen, u provinciji Fuđijen, počeo Međunarodni kineski sajam investicija i trgovine CIFIT 2019, na kojem je Srbija počasni gost.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su članovi delegacije Srbije predvođeni potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i zvaničnici kineske provincije Fuđijen na čelu sa partijskim sekretarom provincije Juom Vejgvom.

U srpskoj delegaciji su i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić, a na najvećem kineskom sajmu investicija predstavlja se 20 privrednih kompanija iz Srbije.

Šef srpske delegacije u Sjamenu Rasim Ljajić rekao je da je Srbiji ukazana velika čast time što je počasni gost na jednom od najvećih sajmova investicija i trgovine na svetu.

Ljajić je ocenio da je zajednički nastup Srbije i Kine na toj manifestaciji potvrda odličnih strateških i prijateljskih odnosa dve zemlje i dokaz da dokument o strateškoj saradnji Srbije i Kine „nije samo papir, već da su naši odnosi sve bolji“.

„O prijateljstvu dva naroda i dve zemlje govore i česti susreti naših predsednika poslednjih godina, a veliku zahvalnost za unapređenje odnosa dugujemo bivšem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, kao i predsednicima Aleksandru Vučić i i Si Đipingu“, rekao je Ljajić.

Izrazio je uverenje da će svi zajednički projekti Srbije i Kine biti realizovani i da će time prijateljstvo dve zemlje biti podignuto na viši nivo.

Partijski sekretar provincije Fudžijen Ju Vejgvo izrazio je zadovoljstvo što je Srbija ove godine počasni gost CIFIT-a i što se srpski privrednici predstavljaju na tom sajmu navodeći da je to još jedan dokaz prijateljstva dveju zemalja.

„To je i potvrda da se kroz razne investicije i zajedničke projekte realizuje svi sporazumi koje su potpisali i sve što su se naši predsednici Si Điping i Aleksandar Vučić dogovorili“, naglasio je Ju.

Posle ceremonije otvaranja srpski i kineski zvaničnici obišli su paviljon na kojem se, osim o srpskim kompanijama, posetioci mogu informisati i o istoriji srpsko-kineskih odnosa i biografijama znamenitih srpskih ličnosti poput Nikole Tesle, Mihaila Pupina, Milutina Milankovića…

Investicione potencijale Srbije predstavljaju kompanije kao što su JK „Putevi Srbije“, JK „Koridori Srbije“, Dunav osiguranje, Institut za fiziku, Turistička organizacija Srbije, nekoliko srpskih vinarija, a među promoterima naše zemlje su i četiri kineske kompanije koje posluju u Srbiji – Ziđin, CBIS, CRBC, Linglong…

Na ceremoniji otvaranja prikazan je kratak film o investicionim potencijalima Srbije, a u muzičkom delu programa nastupio je i muzičar Slobodan Trkulja.

Sajam traje do 11.septembra, a na prostoru od oko 50.000 kvadratnih metara predstavlja se oko 8.000 izlagača iz 48 zemalja.

U okviru sajma održavaju se brojne konferencije i paneli, a fokus ovogodišnjeg CIFIT-a je na dve glavne teme:uvođenju direktnih stranih investicija i kako ići u korak sa globalizacijom.

Sajam organizuju Ministarstvo trgovine NR Kine, Vlada provincije Fuđijan i grad Sjamen uz podršku kineske vlade, Svetskog udruženja sajmova i Svetske trgovinske organizacije.

CIFIT se od 1997. godine tradicionalno održava u istočnoj kineskoj provinciji Fuđian i jedan je od najvećih investicionih i trgovinskih sajmova svetu.

Prošle godine sajam je posetilo oko 120. 000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.