Skače broj nezaposlenih u SAD koji traže državnu pomoć

VAŠINGTON – Broj nezaposlenih Amerikanaca koji su aplicirali za dobijanje državne naknade popeo se prošle nedelje na dvomesešni maksimum.

Broj podnetih zahteva za državnom naknadom za nezaposlenost povećan je za sedam dana, zaključno sa 17. julom, za 51.000 na nedeljnom nivou, dostižući ukupno 419.000 prema sezonski prilagođenim podacima, što je najviši nivo od sredine maja, pokazuju današnji podaci Ministarstva rada, prenosi Rojters.

Ovaj podatak ukazuje na to da tržište rada nije izašlo iz problema pošto se nacija suočava sa ponovnim rastom broja novih infekcija virusom kovid-19.

„Porast broja nezaposlenih ove nedelje govori nam da problemi na tržištu rada nisu u potpunosti iza nas i da delta soj virusa još uvek može sabotira ekonomski oporavak od najkraće recesije u američkoj istoriji“, kaže Kristofer Rupki, glavni ekonomista u kompaniji FWD Bonds u Njujorku.

Ipak, podaci iz izveštaja Ministarstva rada o zatevima nezaposlenih za dobijanje naknade pokazuju takođe da se povećava broj ljudi koji se vraćaju na posao, što je kretanje koje nagoveštava kakav će biti julski izveštaj o zaposlenosti, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.