U trendu

Skok akcija Komercijalne banke vinuo BELEX indekse

BEOGRAD – Snažan rast akcija Komercijalne banke, preduzeća „Kopaonik“ i Aerodroma „Nikola Tesla“ vinuo je danas indekse Beogradske berze, mada je investiciona aktivnost na tržištu ujenjala.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 8,3 miliona dinara (70,3 hiljade evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, uzleteo je za 1,4 odsto na 752 poena, a BELEXlajn je ojačao za 0,7 posto na 1.569,64 poena.

Investitorima su danas najatraktivnije bile akcije Aerodroma „Nikola Tesla“, koje su istrgovane za 5,8 miliona dinara, uz rast cene od skoro 2,2 procenta na 1.795 dinara. Akcije beogradske vazdušne luke su tokom trgovanja u jednom trenutku stizale i do nivoa od 1.800 dinara.

Energoprojekt holding je bio druga najtrgovanija akcija sa prometom u iznosu od približno 0,8 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 660 dinara, dok je Naftna industrija Srbije zabeležila trgovanje u vrednosti 0,5 miliona dinara, zadržavši se na jučerašnjem cenovnom nivou od 673 dinara.

Akcije vranjskog proizvođača grejnih tela i štednjaka, Alfa plama, ostale su stabilne na ranijem nivou od 33.506 dinara, a isprometovane su za 0,3 miliona dinara.

Obične akcije Komercijalne banke zabeležile si zanemarljivo trgovanje, ali su predvodile dobitnike dana sa skokom vrednosti od 4,6 procenata na 2.197 dinara, što je za samo jedan dinar ispod njihove najviše cene ostvarene u periodu od 12 meseci, koja je zabeležena u julu ove godine.

S druge strane, prioritetne akcije ove bankarske kuće su ostvarile promet od 0,1 milion dinara po prosečnoj ceni od 650 dinara, istoj kao na prethodnoj trgovačkoj sesiji.

Za 0,1 milion dinara je istrgovan i gornjomilanovački Metalac po ranijoj ceni od 2.005 dinara.

Akcije beogradskog preduzeća za prodaju građevinskog materijala i ogreva, „Kopaonika“, takođe su zabeležile veliki dobitak od skoro 4,2 odsto, zaključivši trgovanje na 5.000 dinara, ali uz zanemarljivu realizaciju.

Strani investitori su i danas bili uzdržani u trgovanju, budući da su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 2,35 odsto, pri čemu u kupovini 1,67 procenata, a u prodaji 3,0 posto.

Danas nije bilo trgovanja državnim obveznicama Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar