U trendu

Skok evra zbog usvajanja novih reformi u grčkom parlamentu

Evro je jutros na azijskim berzama ojačao prema dolaru i jenu, nakon što je grčki parlament usvojio zakon o drugom setu reformi koje su nužne za pokretanje pregovora sa kreditorima o trećem paketu pomoći.

U Tokiju, jedinstvena evropska valuta je porasla na 1,0944 dolara i 135,67 jena, što je više u odnosu na jučerašnju vrednost na NJujorškoj berzi od 1,0926 dolara i 135,44 jena, prenosi agencija Frans pres.

Dolar je jutros porastao na 124,06 jena sa ranijih 123,96 jena zbog visokih izgleda za skorim podizanjem referentne kamatne stope od strane američke centralne banke (Fed).

„Još uvek nije jasno da li će podizanje kamatne stope biti u septembru ili decembru“, izjavio je izvršni direktor kompanije „Ičijoši aset menadžment“, Micušige Akino.

Za nacrt zakona o reformama, glasalo je 230 od ukupno 298 poslanika grčkog parlamenta, a od 63 koji su bili protiv, 31 ih je bilo iz redova Sirize, dok je pet poslanika bilo uzdržano, javila je grčka agencija ANA.

Glasanje se smatralo ključnim testom za vlast premijera Aleksisa Ciprasa nakon što je bio primoran da rekonstruiše kabinet pošto se skoro petina njegovih poslanika pobunila u odvojenom glasanju za prvi set teških ekonomskih reformi koje zahtevaju kreditori Atine u zamenu sa pokretanje pregovora o trećem paketu pomoći vrednom 86 milijardi evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.