U trendu

Skoro 80 kompanija oseća posledice odliva kadrova iz Srbije

BEOGRAD – Skoro 80 odsto menadzera kompanija koje su učestvovale u upitniku koje je sprovela Srpska asocijacija menadžera (SAM) oseća posledice odliva kvalitetnog kadra iz Srbije, a da najviše radnika nedostaje u zanimanjima u oblasti IT-posebno data analitičari i slični profili, a u deficitu su i prodavaci, komercijalisti, vozači, magacioneri, kao i kadrovi za različita zanimanja u poljoprivredi i građevinarstvu.

Poslodavci najčešće do novih kadrova dolaze putem preporuka svojih zaposlenih i preko portala za zapošljavanje, pokazalo je istraživanje.

Dosta su efikasni i oglasi na društvenim mrežama, dok najređe kompanije do kadrova dolaze preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

To je samo deo rezultata upitnika koje je sprovela Srpska asocijacija menadžera u okviru projekta „Cirkularne migracije – Postupi odgovorno sada za budućnost Srbije“, koji se realizuje uz podršku Vlade Švajcarske, koji su danas predstavljeni na online Forumu menadžera na temu cirkularnih migracija.
Najčešće se za mogućnost privremenog boravka u inostranstvu odlučuju mladi između 20 i 30 godina i to najviše zbog očekivanog kvaliteta života u inostranstvu, socijalne sigurnosti, uslova rada i mogućnost karijernog napredovanja, rekla je predstavljajući rezultate ankete Biljana Bogovac, partner u kompaniji PwC Srbija.

Oko 30 odsto ispitanih kao najčešće motive za povratak iz inostranstva navodi porodičnu situaciju i nostalgiju, dok se kao dodatni razlozi izdvajaju stečena finansijska sigurnost, ponuđeni posao u Srbiji i želja da se doprinesu razvoju zemlje i društva.

Kako bi prevazišli nedostatak adekvatne radne snage na tržištu, kompanije prilagođavaju svoje poslovanje tako što intenziviraju saradnju sa fakultetima (40 odsta ispitanika), zatim kroz automatizaciju procesa, uvođenjem novih tehnologija, dislociranjem proizvodnih lokacija.

Samo 10 odsto ispitanika se za sada odlučuje na „uvoz“ radne snage.

Menadžeri su istakli da bi određeni potezi države mogli da utiču na veće zapošljavanje u kompanijama – od izjednačavanja direktnih davanja i subvencija domaćim i stranim kompanijama, besplatnih obuka, smanjenja poreza i doprinosa, kao i stipendiranja studenata, odnosno posebnog načina oporezivanja za studente na praksi.

Takođe ističu i da bi subvencije za zajedničke inicijative sa fakultetima i programi karijernog razvoja za mlade, kao i vremenski ograničeno ukidanje poreza i doprinosa za zaposlene koji dobijaju prvi posao moglo da doprinese porastu zapošljavanja kvalitetnog kadra.
Predsednik SAM-a i direktor prodaje za pametne mreže za područje celog sveta u kompaniji Sćneider Electric Dragoljub Damljanović, rekao je da u Srbiji nedostaje mladi stručni kadar, prevenstveno sa visoko kvalifkovanom stručnom spremom, kako u oblasti IT, ali još nekim delatnostima.

Takođe, dodao je da nedostaju i zanatlije, pre svega električari , rukovaoci različitih mašina i drugi koji bi mogli da pospeše industrijalizaciju.
Mogućnost da se zaposle u svojoj zemlji donosi ujedno visoko profitabilne poslove i industrije i to je ekonomski veoma važno, dodao je Damljanović.
Bitno je kaže da mladi imaju iste uslove kao kada bi radili bilo gde u svetu pa je važno da se u zemlji poboljšaju obrazovni, zdravstveni i pravosudni sistemi kako bi mladi imali više motiva da ostanu u svojoj zemlji.
Direktor programa za cirkularne migracije Tačka Povratka iz kabineta predsednice Vlade Srbije Ivan Brkljač je rekao da je imajući u vidu da je prepoznato da mladi nemaju dovoljno informacija o tome kako da pronađu adekvatnu karijernu priliku, u planu izrada Vodiča za povratnike, kako bi imali dovoljno informacija o svemu što ih zanima.
„Primećujemo da sve više cirkulišu odnosno odu u inostranstvo na nekoliko godina, pa se vrate u Srbiju i provedu nekoliko godina, pa ponovo odu. Treba omogućiti da cirkulacija ljudi bude što jednostavnija da bismo bili deo modernog sveta i globalnog društva koje slobodno cirkulše“ , rekao je Brkljač.

Posetio je da je Vlada Srbije već donela podsticajne mere za poslodavce koji žele da zaposle povratnike.
Prodekan za saradnju sa privredom na Ekonomskom fakultetu profesor Dragan Lončar ukazao je da je važno da postoji partnerski odnos firmi sa fakultetima i primetio da raste cena rada profila koji su u deficitu.

U istraživanju SAM-a učestvovali su menadžeri kompanija iz različitih sektora, najviše iz IT industrije, proizvodnje, finansijskih usluga, konsaltinga i marketinga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.