U trendu

Škotska industrija viskija protiv Bregzita

Članstvo Velike Britanije u Evropskoj uniji značajno je za oporavak izvoza škotskog viskija koji je počeo, posle godina pada, ističu proizvodjači viskija.

Pred referendum u Britaniji o eventualnom izlasku iz EU, Udruženje industrije škotskog viskija ističe značaj jedinstvenog tržišta i podseća da 40 odsto izvoza završi u članicama Unije, preneo je danas sajt HeraldScotland.

Članstvo Britanije u Uniji od ključnog je značaja za povećanje izvoza i zbog uloge EU u uklanjanju trgovinskih barijera kroz pregovore sa trećim zemljama o slobodnoj trgovini.

U Udruženju za škotski viski kažu da su „neizvesna globalna ekonomija i političke neizvesnosti“ na nekim tržištima izazov za izvoznike viskija.

Direktor Udruženja Dejvid Frost (David) ipak smatra da su osnove za budući rast izvoza snažne.

„Poslednjih nekoliko godina bilo je teško ali se dugoročno vide povećana tražnja i nove investicije“, uveren je Frost.

„Dalje članstvo Britanije u EU biće pozitivno za rast izvoza škotskog viskija na jedinstveno tržište. Pored toga, izvoznici viskija i dalje će uživati u nižim carinama i boljem pristupu tržištu koji je EU u stanju da obezbedi u pregovorima o sporazumima o slobodnoj trgovini sa zemljama širom sveta“, istakao je Frost.

Carinska vrednost izvoza škotskog viskija u 2015. bila je 3,86 milijardi funti, za 2,4 odsto manja nego 2014. Međutim, pad izvoza je usporio, s obzirom da je 2014. u odnosu na 2013. pad bio 7 odsto.

Ukupna vrednost izvoza škotskog viskija sada je za 56 odsto veća nego pre deset godina.

Gledano prema obimu, izvoz škotskog viskija smanjen je u 2015. za 2,8 odsto, na 1,16 miliona boca. Ta količina znači da su svake sekunde u svet izvezene 34 flaše viskija iz Škotske.

SAD, najveći uvoznik škotskog viskija, u 2015. su uvezle to piće za 749 miliona funti, što je gotovo petina vrednosti ukupnog izvoza.

Izvoz škotskog viskija u Japan povećan je za 18 odsto, na 76 miliona funti.

Rast se beleži i u brojnim zemljama koje beleže brz privredni rast i izvoz škotskog viskija u Meksiko povećan je za 17 odsto, na 115 miliona funti, a u Tursku za 24 odsto, na gotovo 53 miliona.

Kina se vratila medju 20 najvećih tržišta za škotski viski i izvoz u tu zemlju je 2015. porastao za 5 odsto, na 41 milion funti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.