U trendu

Skup o doprinosu HR-a uspehu kompanija

BEOGRAD – Kompanija HR Xcel organizovala je danas u Beogradu skup na kome su rukovodioci kompanija ovogodisnjih dobitnika priznanja “Poslodavac partner” i generalni direktori desetak velikih domaćih i instranih preduzeća razmenjivali iskustva sa stručnjacima u oblasti ljudskih resursa (HR) o doprinosu ovog sektora uspehu kompanija na tržištu.

Među učesnicima događaja „Employer partner take off“ bili su predstavnici NIS-a, Karlsberga, OTP banke, Đenerali osiguranja i drugi.

Osnivač HR Xcela Sanja Jevđenijević, naglasila je da je sertifikat “Poslodavac partner” izuzetno važan, jer predstavlja granciju zaposlenima i kandidatima za posao da u kompanijama i organizacijama koji ga imaju postoji najbolja HR praksa i da će u njima imati očekivano iskustvo rada.

“Očekivanja od današnjeg događaja su da svi koji dolaze ovde zajedno sa HR-ovima razmene iskustvaa i očekivanja koja imaju od njih i samim tim doprinesu najboljoj HR praksi. A to je moguće samo ukoliko služba ljudskih resursa ima visoku pozciju u organizacijama i da na taj način utiče na organizaciju i menadžment u kreiranju najboljih iskustava zaposlenih”, izjavila je Jevđenijević.

Napomenula je da je sertifikat “Poslodavac partner” uveden kao rezultat saradnje sa hrvatskom firmom Selectio, koja ga primenjuje u regionu već 17 godiina.

“Odziv domaćih kompanija je sve veći, tako da verujemo da ćemo sledeće godine kandidatima predočiti vrednost sertifikata i kada traže posao da potraže logo sertifikata, kako bi znali da je to pravi poslodavac za njih”, naglasila je Jevđenijević.

Jedan od dobitnika sertifikata je kompanija Karlsberg Srbija, čiji generalni direktor Vladimir Atanacković ističe kako je ona posvećena razvoju svojih zaposlenih, jer bez toga ne bi bilo moguće ostvariti razvoj kompanije.

“Za poslednjih nekoliko godina smo još pojačali odnos između direktorskog saveta i svakog direktora komercijalne i razvojne funkcije sa HR-om, zato što vidimo da nam je to donelo veoma dobar rezultat. U Karlsbergu se zalažemo za kreiranje dobre atmosfere unutar kompanije i ubacivanje dobre prakse u svakom delu posla”, rekao je Atanacković.
Direktorka sektora za ljudske resurse i strateško planiranje u osiguravajućoj kompaniji Generali Maša Lalić kazala je da je ovaj opoznati evropski osiguravač rado prihvatio da ga stručnjaci HR Xcela procene, kako bi dobio realan uvid u kvalitet svojih HR procesa.

“Mi na tome radimo dugo godina, ali kad sami ocenjujemo sebe i kad čujemo zaposlene nedostaje nam potvrda sa strane.

Kada smo dobili izveštaj, shvatili smo da smo se uporedili sa najboljima na tržištu i to je fantastičan benefit, jer jedno je da mi mislim da smo sjani, ali je važna ova dimenzija, da se uporedimo sa najboljima i da vidimo kakvi smo u onodnsou na njih”, istakla je Lalić.

Ona očekuje da će najveći dobitak od učešća u porceni kvaliteta rada i procedura službe ljudskih resursa u Generaliju za kompaniju biti da popravi stvari koje je moguće popraviti.

“Ali i da tu priču o našim kvalitetnim procesima i snagu organizacije koju smo pokazali kroz ovaj certifikat prenesmo na sviih 1.600 zaposlenih, a onda će i priča o emplojer brendingu živeti i biti vidljivija”, ocenila je Lalićeva.

Naglasila je da je ljudima u HR timu Generalija najbitnije da rezultat koji su ostvarili certifikatom zaposleni osete u svakodnevnom životu i radu u kompaniji, oidnsonos da se certifikar “Poslodavac partner”s potvrdi u praksi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.