U trendu

Skuplja struja i infostan za prosečno 400 dinara

Savet Agencije za energetiku je na jučerašnjoj sednici dao saglasnost na odluku EPS-a o cenama električne energije za snabdevanje domaćinstava i malih kupaca koji imaju pravo da električnu energiju nabavljaju po regulisanim cenama, navodi se u saopštenju te agencije.

Dodaje se da je prosečno povećanje cena za sve kupce sa pravom na regulisanu cenu 3,8 odsto.

„Posle ove promene, prosečna cena za sva domaćinstva, bez poreza, akcize i naknade za obnovljive izvore energije, iznosi 6,6 din/kWh“, saopštila je Agencija za energetiku.

To praktično znači da će prosečan račun od 2.300 dinara biti skuplji za 90 dinara. Nove cene će se primenjivati od 1. oktobra 2016. godine.

To nije sve, izvesno je i da je građane Srbije „obradovalo“ i poskupljenje vode, održavanje, čišćenje i pranje zgrada. Ova odluka stupila je na snagu od 1. avgusta.

Cena usluga biće veća za pet odsto za sve korisnike. Za domaćinstva i bazene to će biti 79,52 (do sada 75,73), a za privredu i ostale potrošače 144,14 (sadašnja cena 137,28) dinara – kažu iz „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“ i napominju da je povećanje usklađeno sa godišnjom inflacijom od četiri odsto.

Poskupljenje je zatražilo i „Gradsko stambeno“, zbog, kako kažu, „velike rupe u budžetu za posao održavanja zgrada“. Dotrajalost objekta zahteva više ulaganja, a za hitne intervencije fali nekoliko stotina miliona dinara.

Održavanje zgrade sa liftom koštaće tri dinara više po kvadratnom metru nekretnine, što znači da bi neko sa stanom od 60 kvadrata plaćao 180 dinara više svakog meseca.

Svojim troškovima stanari mogu da dodaju i povećanje cene od 178,40 na 217,91 dinara za redovno čišćenje i pranje zgrada, uz obrazloženje „da visina naknade za održavanje higijene nije menjana dve godine“. Takođe, stanari bi imali kompletno čišćenje zgrade jednom mesečno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.