U trendu

Skupština Srbije usvojila rebalans ovogodišnjeg budžeta i zakone o državnoj pomoći

Skupština Srbije usvojila je danas rebalans ovogodišnjeg budžeta i tri zakona za sprovodjenje trećeg paketa pomoći gradjanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije korona virisa.

Rebalansom su predvidjeni ukupni prihodi budežta od 1.356,2 milijarde dinara, što je za 19,9 milijardi dinara više nego što je bilo planirano originalnim budžetom za ovu godinu.

Rashodi budžeta su povećani za 253,6 milijardi dinara, na 1.768,4 milijardi, tako da će deficit iznositi 381,7 milijardi dinara, što je 6,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), umesto ranije planiranih tri odsto.

Vlada je i u rebalansu procenila da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine biti šest odsto, a da će inflacija usled poskupljenja struje i očekivanog rasta cena naftnih derivata iznositi 2,4 odsto, što je za 0,4 procentna poena više nego što je bilo prognozirano.

Poslanici su usvojili Zakon o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se biti uplaćena novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije, zatim i izmene Zakona o utvrdivanju garantne šeme kao mera podrške privredi i Zakon o utvrdjivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi.

Predvidjeno je da svi punoletni gradjani ove godine dobiju pomoć, dva puta po 30 evra, u maju i novembru. Prijavljivanje za tu pomoć je od 28. aprila do 15. maja.

Izmenama Zakona o utvrdjivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije postojeće državne garancije za kredite preduzećima su uvećana za 500 miliona evra. Zajmovi se daju na rok od 36 meseci uz obavezan grejs period od devet do 12 meseci.

Zakonom o utvrdivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi predvidjene su garancije u ukupnom iznosu od 500 miliona evra za ugrožena preduzeća, koja su u 2020. imali pad prihoda veći od 20 odsto u odnosu na 2019.

Ti krediti biće otplaćivani u roku od pet godina, uz grejs period od 18 do 24 meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.