U trendu

Sledeće nedelje turističkim agencijama isplata subvencija

BEOGRAD – Sledeće nedelje se očekuje isplata subvencija turističkim agencijama za obezbeđivanje polisa osiguranja, za šta je ukupno izdvojeno 150 miliona dinara, izjavila je pomoćnica ministra turizma, trgovine i telekomunikacija Renata Pindžo.

Ona je na onlajn panelu posvećenom uticaju i načinima prevazilaženja problema u turizmu izazvanim pandemijom kovida-19, navela da je zahtev za subvenciju do sada podnela 101 turistička agencija, da se radi provera ispunjenosti uslova zahteva a u ponedeljak se očekuje rezultati te provere.

Pindžo je naglasila da je od početka krize sektoru turizma i ugostiteljstva po svim osnovama na ime pomoći dato oko 15 milijardi dinara.

Podsetila je da su se prva dva paketa državna pomoći odnosila na celu privredu, kroz isplatu minimalnih zarada za zaposlene a da su kasnije usledile sektorske mere pomoći za
hotelijere u gradovima, kao i pomoć turističkim agencijama kroz subvencionisanje dela troškova polisa osiguranja.

Kada je reč o sredstvima za ovaj sektor iz Fonda za razvoj, Pindžo je navela da je do 11. decembra odobreno 378 zahteva ukupne vrednosti od 3,1 milijardu dinara.

„Od ukupnog broja zahteva, 81 se odnosi na turističke agencije i renta-kar kompanije a njihova ukupna vrednost je 1,17 milijardi dok je 240 zahteva iz ugostiteljstva i vrede 1,6 milijardi dinara“, rekla je ona.

Preduzeća iz oblasti putničkog saobraćaja podnela su 57 zahteva a njihova vrednost je 524 miliona dinara.

Pindžo je istakla da očekuje da se do kraja godine reše još neki zahtevi i da još neka preduzeća dobiju novac.

Govoreći o planovima za sledeću godinu navela je da je za sada predviđeno 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, ali je za očekivati da se ovaj broj poveća.

Prema njenim rečima, do 15. januara bi valjalo očekivati da se
objavi javni poziv za projekte razvoja turizma za 2021. godinu za jedinice lokalne samouprave i za lokalne turističke organizacije.

„Sledeće godine biće raspoloživi i krediti za unapređenje turističke ponude a ako situcija u turizmu kao i budžetu dozvoli, ne treba isključiti ni podsticaje za turističke agencije za troškove polisa osiguranja i sledeće godine“, najavila je Renata Pindžo.

Radiće se i na rebrendiranju Srbije kao destinacije i novim načinima digitalne ponude naših turističkih destinacija.

Navela je i podatak da je devizni priliv od turizma za prvih osam meseci ove godine iznosio 855 miliona evra što predstavlja pad od 26,7 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Što se tiče ukupnih gubitaka u turizmu rekla je da pouzdanih podataka još nema, ali da se sada barata sa cifrom od oko milijardu evra.

Direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES, Georgi Genov izneo je bojazan da bi ukupni gubici sektora do kraja godine mogli biti i duplo veći, odnosno dostići oko dve milijarde evra.

Istakao je da su državne mere pomoći učinile da se sačuvaju, ako ne iste plate onda bar većina stalno zaposlenih u sektoru.

„Nismo nezadovljni merama države, ali su lokalne samouprave i javna preduzeća mogla imati više sluha za probleme u kojima smo se našli, vezano za razne takse i reprogram naših drugih obaveza prema njima“, naveo je on.

Navodeći rezultate velike studije o uticaju kovida-19 na turizam, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Goran Petković je rekao da je u svetu zabeležen globalni pad od 70 odsto, u Evropi 68 odsto, dok je recimo u Srbiji zabeležen minus od 75 odsto.

„Opšti je zaključak da je naš region lošije prošao jer je dugo vremena imao veliki broj zaraženih na 1000 stanovnika, što je negativno uticalo na okrenutost turista ka našem regionu“, naveo je Petković.

Istakao je da je posebno ugrožen sektor turističkih agencija jer su grupna putovanja skoro prestala a predviđanja kažu da se ona skorije neće ni vratiti i da će više biti individualnih i mikrogrupnih putovanja.

Ukazao je i da je za očekivati budžetski zamor u pokrivanju šteta i gubitaka i da bi trebalo tražiti druge pravce delovanja i pomaganja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.