SLO komora: Drugi talas korone dosad koštao 520 miliona evra

LJUBLJANA – Slovenačka privredna komora pokušala je da proceni obim štete nanesene privredi zbog sprovođenja protivepidemijskih mera.

Kako je izviješteno, prosečna procena izgubljene dodate vrednosti od kraja septembra do kraja novembra iznosi 520 miliona evra.

Prema rečima Bojana Ivanca, glavnog ekonomista u Privrednoj komori, koristili su pretpostavku da će se restriktivne mere u istom obimu proširiti do kraja godine. U ovom bi slučaju bruto domaći proizvod (BDP) pao za 6,5 posto na godišnjem nivou u poslednjem tromesečju, prenosi SEEbiz.

„Ako bi se usvojio širi skup ograničenja, koja bi šire paralizovala privredu, uključujuci industriju i građevinarstvo, za 14 dana izgubilo bi se 700 miliona dodate vrednosti. Treba imati na umu da bi se pola izgubljene dodate vrednosti kasnije moglo povratiti većim intenzitetom poslovanja u kasnijem periodu“, navodi Ivanc.

Očekivani skok slovenačkog BDP-a u trećem tromesečju bio je znatno iznad očekivanja. Usporedba međugodišnjih trendova pokazuje da je slovenački BDP pao za 1,7, odnosno 1,6 postotnih bodova više nego u proseku EU u prvom, odnosno drugom tromesečju, dok je ta promena bila povoljnija u Sloveniji u trećem tromesečju, naime pad u Sloveniji bio je niži za 1,5 postotnih bodova.

Prema Ivancu, vrlo važan podatak vezan za BDP je trošak za naknade zaposlenima, što predstavlja polovinu BDP-a. U trećem su tromesečju nominalno bili viši za 1,3 posto u Sloveniji i 0,9 posto u evropodručju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.