U trendu

Slovačka uz EU protiv plaćanju ruskog gasa u rubljama

BRATISLAVA – Slovačka će dejstvovati u skladu sa Evropskom unijom protiv ruskog zahteva za plaćanje gasa u rubljama, saopštio je premijer Eduard Heger nakon što je slovački ministar ekonomije ranije nagovestio moguće plaćanje u rubljama ako bude potrebno, da bi se obezbedio dotok gasa.

„U ovoj situaciji jedinstvo je ključno i mi insistiramo na poštovanju uslova ugovora i plaćanja u evrima“, napisao je Heger u postu na Fejsbuku kasno u nedelju, prenosi Rojters.

Slovačka se uveliko oslanja na Rusiju u snabdevanju gasom. Moskva je zatražila da se isporuke gasa plaćaju u rubljama, a Evropska komisija je u petak saopštila da evropske kompanije, čiji ugovori o snabdevanju predviđaju plaćanje u evrima ili dolarima, ne treba da izađu u susret ruskom zahtevu.

Hgerova poruka je usledila nakon što je slovački ministar ekonomije Ričard Sulik izjavio da će zemlja delovati zajedno sa Evropom, ali da Slovačka ne sme da ostane bez ruskog gasa i da će morati da plaća u rubljama.

„Dotok gasa ne sme da stane… Ako je uslov da se plaća u rubljama, onda ćemo plaćati u rubljama“, rekao je Sulik u jednoj emisiji na javnoj televiziji RTVS u nedelju, dodajući istovremeno da će zemlja raditi na zajedničkom stavu sa EU.

Slovačka gasna kompanija SPP izvršila je poslednju uplatu gasa u evrima. Sulik je rekao da sledeća uplata dospeva 20. maja, što ostavlja vreme za nalaženje rešenja.

Pretnja od nestašice gasa dešava se nakon vrhunca potražnje u evropskoj zimskoj sezoni, dok se preduzeća i domaćinstva već suočavaju sa posledicama ogromnog skoka cena energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.