U trendu

Slovenija: Niska nezaposlenost, potrebni kvalifikovani radnici

LJUBLJANA – Ukupna nezaposlenost u Sloveniji je niska, ali poslodavci imaju poteškoća da pronađu kvalifikovanu radnu snagu, prenosi STA pozivajući se na analizu sajta Moje Delo, najvećeg slovenačkog tržišta poslova na internetu.

Mart je bio druga najniža zabeležena stopa nezaposlenosti u istoriji Slovenije, a o tome govore i podaci koje prikuplja MojeDelo. com, gde je zabeležen rekordan broj oglasa za posao.

Kako se navodi, trenutno na portalu ima 900 aktivnih poslodavaca koji traže skoro 5.000 novih radnika.

MojeDelo.si je saopštio da su imali oko 2.000 aktivnih radnih mesta u periodu pre kovida-19, tokom pandemije broj je pao na oko 700, ali se onda brzo vratio na 2.000, prenosi slovenčka agencija.

U poslednjih nekoliko meseci, broj otvorenih radnih mesta na portalu dostigao je rekord u istoriji, sa skoro 5.000.

„To znači da je potražnja daleko veća od ponude“, kaže Nika Rakonjac, šef marketinga u MojeDelo.com.

Ovogodišnji najtraženiji poslovi su radnici u proizvodnji, prodavci, magacineri, rukovaoci građevinskim mašinama, mašinski inženjeri, mesari, IT radnici, elektroinženjeri, kuvari.

U odnosu na prošlu godinu porasla je potražnja za radnim mestima kao što su mašinski inženjeri i kuvari, dok je opala za osobljem u prodaji, navodi STA.

Suočene sa nedostatkom domaćih radnika, slovenačke kompanije već godinama zapošljavaju radnike sa Balkana.

„Dva sajma zapošljavanja u organizaciji MojeDelo.com, jedan u Banjaluci, a drugi u Sarajevu, potvrdila su ogromnu potražnju za radnicima“, dodao je Rakonjac.

Najnoviji podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju da je registrovana nezaposlenost u martu manja za 6,6 odsto u odnosu na februar i da je smanjena na 60.534.

Ovo je takođe značajno smanjenje u odnosu na prošlu godinu, za 26,7 odsto, navodi STA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar