U trendu

Slovenija: Potrebni radnici iz inostranstva, duga procedura za dobijanje dozvola

LJUBLJANA – U pojedinim granama industrije u Sloveniji vlada hronični nedostatak radne snage, broj prijava za zapošljavanje stranaca povećan je za tri puta od 2016. godine, ali su problem duge procedure za dobijanje potrebih dokumenata, prenosi RTV Slovenija.

Sa 12 odsto udela strane radne snage Slovenija je iznad evropskog proseka, a Privredna komora Slovenije ističe da su Sloveniji potrebni radnici iz inostranstva i to i nisko i visoko kvalifikovani.

Problem je, međutim, to što dobijanje potrebnih dozvola traje dugo, a na radnu dozvolu stranci mogu da čekaju do šest meseci, pa i više.

„Nažalost, Slovenija je u izuzetno nekonkurentnoj poziciji kada je reč o zapošljavanje stranaca. Kompanije kojima su potrebni radnici sa specifičnim znanjima ili iz profesija koje su izuzetno deficitarne zabrinute su da, zbog procedura, neki od potencijalnih kandidata mogu izabrati tržišta na kojima su ti postupci manje zahtevni i brži “, ističu iz Privredne komore Slovenije.

U Ministarstvu državne uprave tvrde da se problem rešava na više nivoa i navode da je Ministarstvo formiralo i Međuresornu radnu grupu za otklanjanje administrativnih prepreka u oblasti administrativnih poslova za strance, pošto su migracioni postupci u nadležnosti MUP-a, dok je politika zapošljavanja u nadležnosti Ministarstva rada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.