U trendu

Slovenija: Prodaja u ugostiteljstvu opala za trećinu

LJUBLJANA – Epidemija kovid-19 teško je pogodila ugostiteljsku industriju u Sloveniji, jer je prodaja u tom sektoru u prvih osam meseci opala za gotovo 33 odsto na godišnjem nivou, saopštio je danas Statistički zavod te zemlje.

U periodu januar-avgust, obim prodaje u uslužnom sektoru i trgovini opao je za 10,4 odsto na godišnjem nivou, sa padom u prvom sektoru za 13 odsto, a u drugom za 5,8 odsto, prenosi slovenačka agencija STA.

U sektoru usluga, pad za gotovo trećinu u ugostiteljstvu bio je najveći, dok je najmanji bio u informatičkoj i komunikacionoj delatnosti (-1,7 odsto).

U avgustu je prodaja u uslužnom i trgovinskom sektoru opala nakon tri uzastopna meseca rasta, pala je za 3,4 odsto u odnosu na jul.

Prema Zavodu za statistiku, pad u sektoru usluga iznosio je tri odsto, a u trgovini jedan odsto. U prvom je obim prodaje najviše opao u profesionalnim, naučnim i tehničkim delatnostima (-8,3 odsto) i u logistici (-2,5 odsto).

S druge strane, prodaja u ugostiteljstvu u avgustu je porasla za 3,3 odsto, zatim posredovanje u prometu nekretninama (+1,6 odsto) i informaciono-komunikaciona aktivnost (+0,5 odsto).

Na godišnjem nivou, prodaja u sektoru usluga i trgovine u avgustu je pala za 7,0 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.