U trendu

Slovenija smanjila prognozu rasta BDP za ovu godinu na 4,2%

LJUBLJANA – Slovenački Institut za makroekonomske analize i razvoj (UMAR) smanjio je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Slovenije za ovu godinu sa 4,7 odsto na 4,2 procenta, saopštio je danas ministar finansija Andrej Šircelj.

UMAR predviđa takođe usporavanje privrednog rasta Slovenije na oko 3,0 procenta u naredne dve godine, izveštava agencija STA.

Predstavljajući izveštaj o prolećnim ekonomskim prognozama, direktorka UMAR-a Maja Bednaš je rekla da se zbog rasta cena energenata i poremećaja u lancima snabdevanja očekivalo usporavanje rasta i pre rata u Ukrajini, koji je samo dodatno pojačao pritiske.

Predviđa se da će se ovogodišnji ekonomski rast Slovenije u velikoj meri oslanjati na domaću potrošnju, pri čemu se očekuje usporavanje rasta privatne potrošnje delom zbog visoke inflacije.

Bendaš je navela da su najveći rizici za prognozu povezani s razvojem rata u Ukrajini i cenama energenata, pri čemu negativne rizike predstavljaju kovid epidemija i još više problemi u lancima snabdevanja.

UMAR predviđa da će inflacija u Sloveniji ostati visoka ove godine i da će iznositi 6,4 posto, nakon čega bi trebalo da padne na 3,2 procenta dogodine i na 2,3 odsto 2024. godine.

Slovenačka novinska agencija podseća da je Međunarodni monetarni fond u najnovijem prolećnom izveštaju procenio da će rast BDP-a Slovenije, u svetlu rata u Ukrajini i njegovih uticaja na svetskim tržištima, iznositi ove godine 3,7 odsto, što je za 0,9 procentnih poena manje u odnosu na prethodnu prognozu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar