U trendu

Slovenija: Ukida se četvrtina radnih mesta za 15 do 20 godina

LJUBLJANA – Više od polovine zaposlenih u Sloveniji u idućih 15 do 20 godina očekuju drastične promene jer će, prema proceni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), zbog automatizacije biti ukinuta četvrtina postojećih radnih mesta, dok će ih se još 27 posto transformirati pa će za njihovo obavljanje trebati dokvalifikacija.

Ova procena za Sloveniju deo je opsežnije studije o budućim promenama na području tržišta rada u svih 36 država članica OECD-a, prenosi Index.

Prognozira se da će sve veće investicije u područje veštačke inteligencije, dovesti do smanjenja broja raspoloživih radnih mesta koje će zauzeti automatski aparati, posebno kad je reč o manje komplikovanim radnim operacijama.

Na nivou celog OECD-a bi zbog automatizacije u idućih 15, 20 godina moglo biti ukinuto 14 odsto radnih mesta, dok bi još 32 odsto doživelo duboku transformaciju pa će zaposleni morati dodatno na obučavanje.

Automatizacija će, prema najavi OECD-a, najviše pogoditi profesije i radna mesta na kojima se ne zahtevaju kompleksnije veštine, a stvaraće se i nova radna mesta i zanimanja za koja „stari“ radnici nisu osposobljeni i za koja nemaju potrebne kompetencije, navodi OECD.

U toj organizaciji kao jedan od ključnih izazova za suočavanje sa sve većom industrijskom automatizacijom ističu potrebu za promenama u sistemu obrazovanja, kako bi budući zaposleni bili što spremniji na fleksibilnost na poslu i doživotno učenje, ne samo u školi i fakultetu nego i tokom radnog procesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.