Smanjen izvoz ruskog gasa u Tursku za više od četvrtine

LONDON – Ruski izvoz gasa u Tursku i osam drugih zemalja jugoistočne Evrope smanjen je više od četvrtine u prvoj polovini 2019. godine, jer su jeftiniji tečni prirodni gas (TPG) i nove azerbejdžanske zalihe umanjili zavisnost tog regiona od Rusije, navodi britanska agencija Rojters.
Izvoz ruskog gasa u Tursku, najveće tržište tog regiona, opao je za 36 odsto u odnosu na prvu polovinu 2018. godine, dok je izvoz u Grčku i Bugarsku opao za 12,7 odsto, odnosno 17,4 procenta, respektivno, pokazali su podaci ruskog Gasproma.
Izvoz Gasproma u devet država tog regiona smanjen je za 27 odsto na 14,2 milijarde kubnih metara u odnosu na 19,5 milijardi kubnih metara godinu dana ranije, pokazali su podaci koje je objavio ruski energetski gigant.
Niske cene TPG-a, prouzrokovane sporijom tražnjom u Aziji i sve većom proizvodnjom u SAD, kao i povećanje azerbejdžanske proizvodnje gasa i kapaciteta tamošnjeg gasovoda, pomogli su nekim zemljama tog regiona da diverzifikuju dobavljače, navodi britanska agencija.
Cena TPG-a na holandskom spot tržištu, glavnom pokazatelju za tržište prirodnog gasa u zapadnoj Evropi, u proseku je iznosila 3,6 dolara za milion britanskih toplotnih jedinica (mmBtu) ovog leta, što je otprilike upola manje u odnosu na Gaspromovu cenu gasa isporučenog Turskoj, tvrdi jedan neimenovani izvor sa turskog gasnog tržišta.
Iz Gasproma, međutim, poručuju da najnoviji pad izvoza gasa u Tursku i druge regionalne zemlje neće uticati na dugoročne planove te kompanije vezano za izgradnju gasovoda „Turski tok“.
„Nije poželjno donositi zaključke o tražnji za gasom na osnovu jednokratne tržišne situacije“, saopštili su iz Gasproma za Rojters i izrazili uverenje da će ta kompanija ostati glavni dobavljač Evrope.
„Ne vidimo nikakvu pretnju po našu poziciju u Evropi, jer će potražnja za gasom u regionu i dalje ostati visoka“, poručuju iz Gasproma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.