U trendu

Smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru ne sporovodi se po planu

Fiskalni savet Srbije danas je upozorio da se racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru u 2015. godini ne sprovodi se u potpunosti po planu i da bi bilo dobro da se još jednom preispita plan kojim je predviđeno da do 2017. godine otkaze dobije oko 75.000 ljudi kojima se zarade isplaćuju iz državnog budžeta.

„Postavljeni trogodišnji cilj o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru je preambiciozan i najverovatnije neostvariv, a ekonomski ne bi bilo ni poželjno da se toliko veliko smanjenje broja zaposlenih sprovede u predviđenom roku“, naveo je Fiskalni savet u izveštaju o fiskalnim kretanjima u avgustu.

„Ekonomski bi bilo opravdano da se nešto bolja fiskalna kretanja tokom 2015. iskoriste za ublažavanje srednjoročnih ciljeva za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, koje se ionako neće desiti u planiranom broju, umesto za najavljeno povećanje njihovih plata i penzija krajem 2015. godine“, ocenio je Fiskalni savet.

Dodaje se da bi dobar i ostvariv cilj bio da umesto planirane racionalizacije broja zaposlenih do 2017. od oko 75.000, ukupno umanjenje broja zaposlenih u opštoj državi iznosi 30.000 do 40.000.

Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave do kraja 2015. godine javnu službu trebalo bi da napusti oko 9.000 ljudi.

Približno tom broju je novozaposlenih u javnom sektoru od kraja 2013. kada je stupila na snagu zabrana zapošljavanja o trošku budžeta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.