U trendu

Smanjenje cene gasa od 1. juna u proseku za 4,06 odsto

Javno preduzeće „Srbijagas“ saopštilo je danas da će do srede, 1. juna cena gasa za javno snabdevanje u proseku biti niža za 4,06 odsto.

Kako se navodi u saopštenju tog javnog preduzeća, smanjenje cene gasa za kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje u 2016, a snabdevač im je „Srbijagas“, rezultat je kvartalnog kretanja cena derivata nafte na berzi i kursa dolara.

Dodaje se da je savet Agencije za energetiku Srbije (AERS), 27. maja dao saglasnost na Odluku o ceni prirodnog gasa za javno snabdevanje.

Prema podacima AERS-a, cena prirodnog gasa za domaćinstva od 1. juna biće niža za 3,6 odsto.

Od juna 2015, ovo je peto smanjenje cena prirodnog gasa za javno snabdevanje, posle čega će prosečne cene za ove kupce biti niže za preko 36 odsto u odnosu na cene iz tog meseca.

U Srbiji oko 10 odsto od ukupnog broja domaćinstava, odnosno njih 250.000, ima priključak na gas.

Prema podacima AERS-a, u 2015. gas je kupovalo 226.000 domaćinstava koji su trošili prosečno 845 metara kubnih godišnje.

Oni će u proseku za 1,32 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV) plaćati manje kubni metar prirodnog gasa nego što su do sada plaćali, tako da bi prosečan godišnji račun sa PDV-om, pri ovom nivou cena bio za oko 1.227 dinara manji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar