U trendu

Smederevo: Razvojni projekti Agencije za upravljanja lukama

SMEDEREVO – Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović posetio je Smederevo i sa gradonačelnikom Jovanom Bečom razgovarao o razvojnim projektima u oblasti vodnog saobraćaja u tom gradu.

Perović je istakao da Agencija, pored ostalog, aktivno radi na razvoju marina u Srbiji.

„Studija razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi, koju je Agencija izradila, predlaže Smederevo kao jednu od potencijalnih lokacija za buduću marinu. U prethodnom periodu investirali smo u izradu potrebne dokumentacije za proglašenje lučkog područja pristaništa – marine u Smederevu. Neposredna blizina tvrđave, mnoštvo turističkih, sportsko-rekreativnih i kulturnih sadržaja, predstavljajuju prednosti ove mikrolokacije na Dunavu“, kazao je Perović, saopštila je Agencija.

Pored toga, kako je naveo, u okviru aktivnosti na projektu „Probudi Dunav“, razgovarali smo o narednim koracima u pogledu promocije kruzinga u Smederevu i o tome šta Smederevo, kao srednjovekovna prestonica Srbije može da ponudi stranim turistima.

„U skladu sa tim, jedna od tema sastanka bila je i izmeštanje stare luke na novu lokaciju i premeštanje međunarodnog putničkog pristaništa u centar grada. Na taj način, prostor oko tvrđave bio bi oslobođen za razvoj punih turističkih mogućnosti. Naš cilj je da Smederevo, kao lokaciju sa značajnim potencijalima za kruzing i marinu pozicioniramo na evropskim nautičkim mapama“, zaključio je Perović.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč istakao je da grad poseduje veliki turistički potencijal, a da će uređenjem marine to tek doći do izražaja.

„Grad će u saradnji sa Agencijom za upravljanje lukama u narednom periodu biti maksimalno angažovan oko pripremanja sve neophodne dokumentacije. Sa obzirom na to da je Agencija započela sa izradom studije za proglašenje marine na Dunavu, nakon toga sledi i izrada projektne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole. Postignut je i dogovor da se sprovede čišćenje marine, kao i stavljanje u funkciju pristana, odnosno linijskog saobraćaja gde bi pristajali turistički brodovi u Smederevu“, rekao je Beč.

Gradonačelnik je kazao da su za naredni period dogovoreni sastanci kako bi se ceo proces ubrzao, a Smederevo postalo jedna od značajnih turističkih atrakcija u Srbiji.

Perović i Beč obišli su lokaciju buduće marine i smederevsko međunarodno putničko pristanište.

Saglasili su se da će budući infrastrukturni projekti u oblasti putničkog vodnog saobraćaja umnogome unaprediti ekonomski razvoj na lokalu i povećati prihode od ove privredne grane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar