U trendu

Smena direktora Eksona snažna poruka naftnim kompanijama

NJUJORK – Aktivni investicioni hedž fond Endžin 1, koji je kritikovao klimatsku strategiju američkog naftnog giganta, kompanije Ekson, dobio je podršku deoničara za smenu najmanje dva direktora upravnog odbora, što se smatra ozbiljnim porazom za ovu nekada moćnu kompaniju.

Prvi put u modernoj američkoj istoriji jedna od najvećih naftnih kompanija suočila se sa neodbranjivim aktivističkim izazovom jednog investicionog fonda, prenosi CNN.

Zabrinut zbog loših finansijskih rezultata Eksona i nezainteresovanosti za globalne klimatske probleme, hedž fond je na godišnjoj skupštini deoničara zahtevao smenu čak četiri direktora.

Hedž fond Endžin 1 kritikovao je i nespremnost kompanije Ekson da raspodeli i preusmeri svoje aktivnosti na obnovljive energetske resurse.

Međutim, nakon glasanja na skupštini deoničara, hedž fond Endžin 1 uspeo je da osvoji dva mesta u upravnom odboru, a za druga dva mesta situacija je i dalje neizvesna.

Afirmacija politike prestrojavanja od eksploatacije fosilnih goriva u jednoj od najvećih američkih naftnih kompanija predstavlja prekretnicu u borbi protiv klimatskih promena.

Smena dvojice direktora u upravnom odboru Eskona predstavlja snažnu i glasnu poruku drugim naftnim kompanijama u trenutku kada je Međunarodna agencija za energetiku upozorila da bi momentalno trebalo obustaviti eksploataciju nafte i gasa kako bi se izbegla klimatska katastrofa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.