U trendu

Smenjen direktor brazilskog naftnog giganta Petrobrasa

RIO DE ŽANEIRO – Akcionari Petrobrasa smenili su Roberta Kastela Branka sa mesta generalnog direktora brazilskog naftnog giganta i za njegovog naslednika izabrali na čelo borda direktora kandidata kog je predložila vlada, Žoakima Silvu e Lunu.

Kastelo Branko je postao generalni direktor Petrobrasa u januaru 2019. i pobrao je aplazue tržišta zbog rasprodaje milijardi dolara nevažne imovine i fokusiranja kompanije na proizvodnju nafte iz dubokih voda, prenosi Rojters.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro najavio je u februaru smenu izvršnog direktora Petrobrasa, školovanog na Univerzitetu u Čikagu, zbog spora vezanog za cene goriva.

Kastelo Branko ostaje na funkciji do predaje dužnosti sledećeg ponedeljka popodne.

Akcionari Petrobrasa su takođe, na skupštini održanoj u ponedeljak, izabrali osam novih članova odbora direktora.

Reformisani odbor ima novih sedam članova koji predstavljaju državu kao većinskog akcionara kompanije, tri predstavljaju tržišne investitore, a jedan radnike Petrobrasa, što je ista konfiguracija kao i prethodnom bordu direktora.

Tri člana nisu stavljena na glasanje za reizbor i automatski su ostali na funkciji, tako da odbor broji ukupno 11 članova.

Otpuštanje Kastela Branka, koje je uglavnom bilo očekivano, Rojters tumači kao važan korak u vladinom planu da Silvu e Lunu, penzionisanog generala vojske koji, kako se navodi, nema iskustva sa naftom i gasom, postavi na čelo fiirme koja je pod kontrolom države.

Međutm, nezadovoljstvo nekih investitora preti da ukoči ovaj proces tranzicije, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.